Logo MojaObčina.si

Šempeter-Vrtojba

DANES
4°C
1°C
JUTRI
7°C
0°C
4263

Postavljeni mlaji - živel 1. maj!

Na predvečer praznika dela smo tudi letos v Šempetru in Vrtojbi dvignili mlaje. Za njihovo postavitev so zaslužni člani Turističnega društva Občine Šempeter-Vrtojba, obeh Krajevnih odborov, gasilci PGD Šempeter, članice Društva žena in deklet Šempeter ter Društva žena Vrtojba, člani ŠENTA, Špotnega društva Mark ter številni drugi posamezniki, ki so pri dvigovanju dreves priskočili na pomoč.

 

Znani slovenski narodopisec dr. Niko Kuret v svoji knjigi Praznično leto Slovencev piše, da postavljanje mlajev ('mladega drevesa') ni slovenska posebnost in sega v predkrščansko dobo. Takšna oblika mlaja, kot ga poznamo danes, pa je nastala proti koncu srednjega veka. Pomeni mlajev so bili v različnih časih in različnih družbenih okoljih različni, vedno pa je bil namenjen slavnostni rabi. Danes je postavljeni mlaj simbol praznika dela.

 

Mlaji so si med seboj različni, vsem pa je skupno, da je že na daleč videti, da so umetno obdelani ali okrašeni. Kakšni so letošnji mlaji si lahko ogledate v fotogaleriji. Seveda so bili tudi izmerjeni od tli do zastave (se pravi podaljška nad mlajem): na trgu v Šempetru in v Vrtojbi sta mlaja visoka 22 m in sta bila postavljena strojno, mlaj pri gasilcih, ki je bil kot edini postavljen ročno, pa je visok 16 m.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij