Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Slovenija in z njo naša občina se bo znova obarvala vijoličasto!

Tudi letos bomo tretji četrtek v novembru, točneje 19. novembra, obeležili svetovni dan raka trebušne slinavke. Naša občina je podprla dejavnosti ozaveščanja z namenom, da bi čim več ljudi izvedelo za tega raka, predvsem pa se poučilo o njegovih simptomih in tako po svojih močeh prispevala k zgodnejšemu odkrivanju te bolezni, ki še vedno terja previsok davek.
 

Vsako leto pri nas namreč zboli več kot 400 ljudi, okoli 380 pa jih umre. Za lažjo predstavo: to je za kar osem avtobusov ljudi! Za tem zelo agresivnim rakom zbolijo večinoma ljudje po 65. letu, čeprav to ni pravilo, z enako pogostostjo pojavljanja pri obeh spolih. Pet let po diagnozi živi le še okoli pet odstotkov obolelih. Čas je, da to žalostno statisko spremenimo. 

 

V znak prizadevanj za širjenje zavedanja o pomenu zgodnjega odkrivanja raka trebušne slinavke se je tako Občina Šempeter-Vrtojba ponovno pridružila gibanju, ki poteka v številnih državah po Evropi in svetu, ter bo v znak podpore v vijolično barvo osvetlila Coroninijev dvorec. S tem bomo tudi na viden način pristopili k aktivnostim kampanije "Skupaj smo v tem", s katero je v slovenskem prostoru začelo Združenje EuropaColon Slovenija, ki zastopa bolnike z raki prebavil, tudi z rakom trebušne slinavke, in njihove svojce. Če vas torej 19. novembra pot zanese mimo objekta osvetljenega v vijolično barvo, zdaj veste, da je tako osvetljen zato, ker je to barva, ki simbolizira ozaveščanje o raku trebušne slinavke. Poleg šempetrskega dvorca, so tega dne osvetljene še številne druge stavbe v več kot 30 državah po vsem svetu, v opomin in vzpodbudo, da naredimo vsi skupaj korak v smeri boljšega stanja na področju tega raka. 
 

In če že govorimo o raku trebušne slinavke ter o pomenu čim zgodnejše prepoznave, navedimo še dejavnike tveganja ter znake, ob katerih moramo biti pozorni in iti k zdravniku. Dejavniki tveganja za nastanek raka trebušne slinavke so poleg starosti tudi kajenje, prehrana, bogata z mesom in živalskimi maščobami, sladkorna bolezen, kronično vnetje trebušne slinavke ter dednost. Znaki raka trebušne slinavke so lahko dokaj neznačilni, velikokrat zelo neoprijemljivi, neopredeljivi simptomi, kot je nekakšna utrujenost brez posebnega vzroka. Vsekakor pa je potrebno pomisliti na tega raka ob pojavu bolečin v žlički ali na sredini hrbta, tiho nastali zlatenici, svetlem blatu in temnem urinu, opaznem nenamernem hujšanju, izgubi apetita, slabosti. 
 

Opazujmo svoje telo, poslušajmo ga. Zgodnje odkrivanje raka namreč rešuje življenja! Zato vam, drage občanke in občani, prijazno svetujemo, da se v primeru naštetih težav čim prej obrnete na svojega izbranega zdravnika.


 

Oglejte si tudi