Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
6°C
JUTRI
16°C
3°C
Oceni objavo

Ločeno zbiranje jedilnega olja mogoče tudi v naši občini

Odpadna jedilna olja, ki nastajajo v kuhinjah, nikakor ne sodi v straniščno školjko ali v vodovodni odtok. Prepovedano jih je mešati z drugimi odpadki, odlagati v kompostnik oz. med biološke odpadke, odvajati v kanalizacijo, greznice ali neposredno v površinske vode ali pa ne nazadnje kuriti v pečeh. Če olje zlivamo v straniščno školjko, lahko pride do zamašitve odtočnih cevi, pojavijo se lahko mali glodalci (predvsem podgane), težave pa imajo na čistilni napravi. Kjer le-te ni, so posledice onesnaževanja dolgotrajne. Zato je Komunala Nova Gorica d.d. v sodelovanju z občinami in osnovnimi šolami začela pilotni projekt zbiranja jedilnega olja v okolici osnovnih šol. S tem je ločeno zbiranje jedilnega olja mogoče tudi v občini Šempeter-Vrtojba.

Katera olja so primerna?

Za oddajo so primerna rastlinska olja oz. ratlinske in živalske maščobe (maslo ali margarna), ki nastanejo od kuhanja in cvretja. Avtomobilska olja niso primerna za tovrstno zbiranje.

In kaj storiti s tem odpadkom, ki vam je ostal v ponvi po cvrtju?

Olje ohladite, zlijte ga v plastenko ali v steklen kozarec in ga dobro zaprite. Ko boste posodo z jedilnim oljem napolnili, jo oddajte v vam najbližjem zbirnem centru za odpadke ali pa oje izlijte v zbirno posodo na ekološkem otoku pri OŠ Ivana Roba Šempeter pri Gorici.

Zakaj je koristno ločeno zbirati odpadno jedilno olje?


Zbrano odpadno jedilno olje predelajo v bio-diesel. Iz enega litra olja nastane 90 % bio-diesela, torej ekološkega goriva, ki ne onesnažuje okolja, ostanek je glicerin, ki se uporablja v farmacevtski industriji. Postopek je dokaj enostaven: z reakcijo estrenja triacilgliceride (sestavine olj in maščob) s pomočjo alkoholov npr. metanola ali etanola preoblikujejo v estre. Estri pridobljeni iz rastlinskih olj so goriva z visoko vsebnostjo kisika (do 10 %), zato so emisije pri zgorevanju zelo nizke. Biodizel se lahko uporablja samostojno, kot čisto gorivo, ali pa v zmeseh z dizlom. Za te zmesi se uporabljajo posebne oznake BXX, ki pomenijo % biodizla v zmesi dizelskega goriva.

 

Oglejte si tudi