Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Občina Šempeter-Vrtojba med šestimi najbolj razvojno uspešnimi slovenskimi občinami v letu 2018

Že sedmo leto zapored podjetje SBR, d. o. o. pripravlja analizo ISSO Zlati kamen – Informacijski sistem slovenskih občin. ISSO je sistem pametnih kazalnikov razvojne uspešnosti za slovenske občine, ki vključuje 54 kritičnih kazalnikov uspešnosti s področij gospodarstva, trga dela, kakovosti življenja, izobrazbe, demografije, proračunske učinkovitosti, okolja in socialne kohezije ter je narejen po meri slovenskih občin. Analiza, ki jo podjetje opravi, je nato objavljena in je edina publikacija pri nas, ki prinaša na enem mestu pregled ključnih pokazateljev uspeha za lokalne skupnosti. Pravzaprav je – ob analizah, ki jih objavlja Statistični urad Republike Slovenije – edina publikacija, ki redno s pomočjo merljivih podatkov spremlja dogajanje v občinah.

 

Analiza ISSO Vse slovenske občine je bila pripravljena in objavljena tudi za leto 2018. Po tej analizi se glede na vrednost sestavljenega indeksa ISSO – torej indeksa, ki združuje vseh osem področij (gospodarstvo, trga dela, kakovost življenja, izobrazba, demografija, proračunska učinkovitost, okolje in socialna kohezija) in vseh 54 kazalnikov Občina Šempeter-Vrtojba uvršča na visoko 6 mesto med 212 občinami.  Ped nami so po višini le prvouvrščena Mestna občina Ljubljana ter občine Komenda, Trzin, Brezovica in Mestna občina Novo mesto. (Seznam prvih 50 občin lahko najdete TUKAJ.)

 

Kaj pomeni visoka vrednost indeksa ISSO? Pomeni visoko stopnjo razvojne uspešnosti in visok standard bivanja v slovenskem okolju in pomeni uravnoteženost večine področij. Prav ta uravnoteženost je izjemno pomemben razvojni aspekt. Za razliko od preprostejših sistemov (na primer podjetij), so lokalne skupnosti zapleteni organizmi, kjer ni dovolj optimirati le eno ali dve področji: samo kjer se zelo različna in včasih celo izključujoča se področja razvijajo na uravnotežen način, lahko govorimo o uspešnem razvojnem modelu. In prav to pokaže sestavljeni indeks: merljivo uspešnost celotnega razvojnega modela. In naša občina je po tem modelu merjenja uspešnosti v samem vrhu.


Oglejte si tudi