Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Občina Šempeter-Vrtojba ekstremno obremenjena z dnevnimi migracijami

Kot kaže nedavna analiza, ki so jo opravili v okviru projekta Zlati kamen, je Občina Šempeter-Vrtojba ena izmed najbolj obremenjenih občin z dnevnimi migracijami. Med slovenskimi občinami je sicer absolutno največje število dnevnih migrantov v prestolnici, vendar pa zaradi velikega števila prebivalcev Ljubljana ni med najbolj obremenjenimi občinami z dnevnimi migracijami. To sta po analizi občina Trzin in naša občina.


Pri analizi obremenjenosti občin z delovnimi migranti so pri Zlatem kamnu uporabili kazalnik, ki pokaže razmerje med številom prebivalcev in skupnim številom migrantov, torej vsoto števil oseb, ki se vozijo na delo v občino, in tistih, ki se iz občine vozijo v drugi kraj: toliko oseb namreč dnevno tako ali drugače obremeni prometno infrastrukturo občine. »V 22 občinah bi lahko govorili o zelo veliki obremenjenosti z migracijami. Deset občin je ekstremno obremenjenih. To so kraji z vrednostjo indeksa nad 70, v katerih skupno število migrantov v in iz kraja presega 70 odstotkov števila prebivalcev.« Posebej izstopa Trzin z vrednostjo indeksa, ki presega 170, kazalnik blizu vrednosti 100 pa se je približal še v občinah Šempeter-Vrtojba (97,9) in Nazarje (90,6). Povprečna vrednost indeksa za slovenske občine je 43,34.


Cena dnevnih migracij je na eni strani velika obremenitev prometne infrastrukture, na drugi strani pa hude posledice za okolje: veliki izpusti toplogrednih plinov in onesnaževanje okolja, ki neposredno vpliva na zdravje prebivalstva. Občinska uprava Občine Šempeter-Vrtojba se zato trudi, da prometno infrastrukturo ureja tako, da glavnino prometa vodi na obvoznici, tako da bi dnevne migracije Šempeter kot Vrtojbo čim manj obremenjevale. Z izgradnjo novih kolesarskih povezav spodbuja okolju prijaznejšo mobilnost, z gradnjo krožišč pa promet načrtno umirja. Dosegli smo že, da državne ceste v kar najmanjši možni meri potekajo skozi naselji. Na njih zgrajena krožišča zagotavljajo tako ustrezno prometno pretočnost kot prometno varnost. Trenutno poteka projektiranje krožišča ob hitri cesti na vhodu v poslovno cono v Vrtojbi. Želimo si tudi, da bi preusmerili tranzitni promet iz Žnidarčičeve ulice in Ceste prekomorskih brigad čez Podmark na Šempetrsko obvoznico. Za to je občina že naročila celovito prometno preveritev.

Oglejte si tudi