Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Priporočila NIJZ za varno kopanje v površinskih vodah

NIJZ priporoča, da se pozanimamo o kakovosti kopalne vode, preden se v njej v teh vročih dneh ohladimo. Zaradi dalj časa trajajočih visokih temperatur ozračja, pomanjkanja padavin ter suše, so se namreč gladine vode in pretoki marsikaterih površinskih voda na kopnem (reke, jezera) znižale. Temperature površinskih voda so se povečale. To ima za posledico, da se ponekod močneje razraščajo alge in cianobakterije. Rast cianobakterij je najintenzivnejša v ribnikih in jezerih, kjer so vode mirne in brez turbulentnega mešanja. Nekatere vrste cianobakterij lahko tvorijo toksine, zato so lahko nevarne za zdravje vodnih organizmov in ljudi. Na nekaterih mestih izven kopališč in kopalnih območij je možen tudi vpliv izpustov odpadnih voda. Ta vpliv se v času vročine in nižjih vodostajev še poveča.


Zato je v teh dneh še posebej pomembno upoštevanje priporočil NIJZ, kjer so zapisali:

  1. Kopanje v površinskih vodah priporočamo le tam, kjer se spremlja kakovost kopalne vode, to je na naravnih kopališčih in kopalnih območjih, ki so vključena v državni monitoring – spremljanje kakovosti kopalnih voda v času kopalne sezone.
  2. Monitoring se izvaja na 48 odsekih različnih slovenskih rek, jezer in morja. Podatki so dostopni na naslednji povezavi, predstavljena pa so terenska opažanja, meritve in mikrobiološka laboratorijska preskušanja.
  3. Na ostalih, nenadzorovanih površinskih vodah kopanje odsvetujemo.

 

Več informacij:

Varno kopanje v površinskih vodah - splošna priporočila za kopalce

Varno kopanje v površinskih vodah - naravna kopališča in kopalna območja v Sloveniji: kakovost kopalnih voda, njihove posebnosti in priporočila za kopalce po regijah 

Oglejte si tudi