Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Toplo in vlažno vreme kot naročeno za razvoj komarjev

Prebivalcem nekaterih delov naše občine zadnje tedne že pijejo kri komarji. Teh je sicer več vrst, a je vlažno, prav tako pa tudi toplo vreme kot naročeno za invazivnega tigrastega komarja. Kot pravi stroka, smo za njegovo razmnoževanje krivi predvsem sami.

Tigrasti komar se zelo hitro razmnožuje, za svoj razvoj potrebuje minimalno deciliter vode in v tako majhnem okolju se lahko razvije ogromno število komarjev. Praktično to pomeni, da lahko že ena samica komarja v optimalnih pogojih poskrbi, da se v 12 dneh oziroma v največ treh tednih razvije v enem vlažnem podstavku za rože, sodu za zalivanje vrta, žlebu ali zamašenem odtoku nova generacija komarjev, in to v urbanem okolju, kjer razen ptic komar nima naravnega sovražnika. Zato poskrbimo, da nimamo stoječe vode v okolici domov. Zelo pomembno je, da:

  • imamo okolico hiše pospravljeno in naokoli nikoli ne puščamo nepokritih zalivalk za rože, veder, odprtih plastenk, avtomobilskih gum in drugih majhnih posod, saj ostanki vode predstavljajo idealno gojišče za razmnoževanje tigrastega komarja;
  • ne pustimo, da se voda nabira na ponjavah in drugih platnih, ki se uporabljajo za prekrivanje;
  • več kot nekaj dni zunaj ne puščamo nepokritih napihljivih bazenov in drugih vodnih igrač;
  • ne praznimo podstavkov za rože in drugih posod v kanalizacijske odtoke;
  • redno čistimo žlebove, sode in rezervoarje;
  • skrbimo za vodnjake in ribnike.

S tem namreč sami najbolj pripomoremo k zmanjševanju populacije tigrastih komarjev.

Lahko pa uporabimo Aquatain, sredstvo, ki ga je občanom občina razdelila lansko poletje. Le-to na vodni gladini ustvari mikrofilm, ki preprečuje polaganje jajčec samicam, ličinkam pa dihanje, tako da se utopijo.

Oglejte si tudi