Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Med protokolarnim obiskom predsednika Pahor in Mattarella spoznala tudi dosedanje dosežke EZTS GO

V četrtek, 21. oktobra 2021, sta Novo Gorico in Gorico obiskala predsednika Republike Slovenije in Italijanske republike Borut Pahor in Sergio Mattarella in s tem potrdila podporo projektu Evropska prestolnica kulture 2025. EPK 2025 sta pozdravila kot simbol povezovanja, razumevanja in strpnosti, ki ponazarja Evropo brez meja.

V okviru protokolarnega obiska sta si predsednika ogledala tudi solkansko brv pri Kajak centru v Solkanu, kjer ju je priričakal župan Občine Šempeter-Vrtojba mag. Milan Turk in ju skupaj s predsednikom Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje EZTS GO Paolom Petiziol ter vodjo kandidature za Evropsko prestolnico kulture 2025 Nedo Rusjan Bric pozdravil.

Na pobudo slovenskega predsednika Pahorja sta se visoka gosta v spremstvu županov Nove Gorice, Gorice in Šempetra-Vrtojbe Klemna Miklaviča, Rodolfa Ziberne in Milana Turka sprehodila po novi brvi, ki jo je zgradil EZTS GO v sklopu Programa Interreg Italia-Slovenija 2014–2020. Ob tem je predsednik EZTS GO Paolo Petiziol predstavil vse dosedanje dosežke združenja v katerem že 10 let sodelujejo omenjene tri občine iz obeh držav.

V nadaljevanju so se vsi skupaj udeležili osrednje slovesnosti na Trgu Evrope med obema Goricama, kjer sta predsednika nastopila kot slavnostna govornika. Glasbeni program so sooblikovali solisti iz Slovenije in Italije ter orkester in zbor GO! Borderless iz Glasbene matice Furlanije Julijske krajine in Piccolo Opera festival. Sodelovala sta tudi otroški zbor VocinVolo iz Vidma in vokalna zasedba Mladinskega pevskega zbora Šempetra-Vrtojbe - Singgirls.

Oglejte si tudi