Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

Ponovno uporabo spremeni v navado! - Evropski teden zmanjševanja odpadkov

Evropska unija si z različnimi ukrepi že vrsto let prizadeva spodbujati preprečevanje nastajanja odpadkov. Ena najbolj odmevnih in najuglednejših akcij na tem področju je Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO), v kateri je v preteklih letih sodelovalo več kot 30 držav iz vse Evrope z več kot 25.000 ozaveščevalnimi aktivnostmi.
Pobuda vsako leto pozornost nameni drugi temi. Letos je v tednu, ki bo potekal med 16. in 24. novembrom, poudarek na ozaveščanju ter izobraževanju o preprečevanju nastajanja odpadkov in njihovi ponovni uporabi. 

V Evropski uniji se količina nastalih odpadkov povečuje, kar je v veliki meri posledica današnje množične potrošnje, kjer velja pravilo kupi – uporabi – zavrzi. Prav zato je pri preprečevanju nastajanja odpadkov najbolj zaželeno vedenje pri ravnanju z njimi – najboljši odpadek je namreč tisti, ki ga ni. Obstajajo številni načini, kako lahko proizvedemo manj odpadkov, eden najučinkovitejših pa je ponovna uporaba. Koristne informacije in ideje, kako to storiti najdete na spletni stranji Ekologov brez meja Manj je več 

Oglejte si tudi