Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
4°C
ČET.
16°C
4°C
Oceni objavo

Obeležili 29 let od osvoboditve mejnega prehoda Rožna Dolina

Društva veteranov Sever Severne Primorske, Mestne občine Nova Gorica, Občin Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Šempeter-Vrtojba ter OZVVS Veteran Nova Gorica so ob dnevu državnosti in v spomin na osvoboditev mejnega prehoda v Rožni Dolini v osamosvojitveni vojni leta 1991 v nedeljo, 28. junija 2020, pripravila prireditev ob 29. obletnici dogodka. 

Zbrane je pozdravil Angel Vidmar, podpredsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever in predsednik Društva veteranov Sever Severne Primorske, slavnostni govornik pa je bil župan občine Šempeter-Vrtojba mag. Milan Turk, katerega govor na tem mestu objavljamo v celoti.

"Tako kot veleva tradicija smo se tudi letos zbrali tukaj v Rožni Dolini, v spomin na osvoboditev tega nekdanjega mejnega prehoda in v počastitev dneva državnosti. Čas pred 29 leti je bil prelomen, po svoje negotov, po svoje pa je prinašal velike izzive, ki smo jih Slovenci znali izkoristiti. Na valu političnih in strateških sprememb v celotni Evropi smo si izborili lastno državo, o kateri smo že nekaj generacij sanjali.

Vsega tega se spominjamo tudi danes, skoraj 30 let kasneje, ko so okoliščine praznovanja nekoliko drugačne, saj smo priča še vedno med nami prisotni bolezni, ki je ne poznamo in proti njej še nimamo orožja. Slovenci smo se bolezni in epidemiji dobro uprli. Precej organizirano in disciplinirano smo se odzvali na dogajanje v naši bližini in pri nas in rezultati so bili dobri. Človeška družba, kaj šele država, težko obstane brez minimalnega reda pa tudi discipline. V razviti demokraciji se red zagotavlja predvsem z vladavino prava in gojenjem vrednot med prebivalci, kot so enakopravnost in solidarnost. Spoštovanje ostalih in zavedanje, da so moje pravice omejene s pravicami drugih in da imamo vsi enako pravico do dostojnega življenja v tej državi, ki smo si jo skupaj priborili, in je vsem domovina, bi moralo biti na prvem mestu.

Pa smo temu danes priča? Ne da bi se spuščal v to, kdo ima prav in kdo ne, si upam reči, da imamo v družbi stanje, ki ne obeta nič dobrega. Med političnimi obračunavanji je vedno več hujskaštva in zaslediti je tudi precej sovraštva.

Moderne komunikacije omogočajo, da praktično vsakdo lahko kadarkoli sporoči celotnemu svetu, kar želi. Do onemoglosti je uveljavljena pravica do svobodnega izražanja. Ja, to je napredek demokracije, tako kot je to pravica, da lahko vsak misli po svoje, in da smo lahko različni. Vseeno pa bi se morali zavedati tudi pavice drugih, da so zaradi naših sporočil morda prizadeti in da moramo kljub razlikam, vendarle vsi živeti na tem majhnem koščku sveta, kolikor časa nam je pač namenjeno.

Demokracija ne pomeni, da ima vsakdo lahko svojo resnico in se požvižga na to, kaj si o njej mislijo ostali. Resnica je namreč samo ena, univerzalna. Nihče seveda nima monopola nad njo, nihče je do konca ne pozna in vsi bi morali stremeti k temu, da pridemo do nje tudi tako, da poslušamo in slišimo tudi druge. Ja, poslušati druge ni pravica, marsikdo pa zaradi tega postane srečnejši.

Spoštovani,

Slovenijo kot tudi ostalo Evropo in svet v naslednjih meseci  čakajo novi izzivi. Bolezen še ni prenehala in epidemija lahko ponovno izbruhne. Velik izziv bo tudi vzdrževanje gospodarske stabilnosti in blaženje posledic, ki jih bo tako stanje pustilo v gospodarstvu. 

Verjamem pa, da lahko s solidarnostjo in zavedanjem, da moramo bremena v družbi med seboj pravično porazdeliti Slovenijo ponovno na nek način obranimo in ji damo tudi nekaj ponovnega zagona. Vsakdo mora začeti pri sebi in danes.

Naj vam za konec vsem skupaj čestitam ob dnevu državnosti in zaželim lepo današnje praznovanje!"

 

Oglejte si tudi