Logo MojaObčina.si

Šempeter-Vrtojba

JUTRI
30°C
13°C
PON.
31°C
17°C

Velika požarna ogroženost

Uprava RS za zaščito in reševanje je na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju od 1. julija 2022 razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja na območju celotne države. Od tega dne se po sklepu župana  Občine Šempeter-Vrtojba izvaja tudi požarna straža v naši občini.

Ob razglasitvi velike požarne ogroženosti naravnega okolja je prepovedano kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj, puščati ali odmetavati goreče ali druge predmete ali snovi, ki lahko povzročijo požar.

Požarno stražo bodo izvajali prostovoljni gasilci Šempeter. V primeru zaznave kurjenja se bodo le ti odpeljali na kraj dogodka in povzročitelja opozorili na nevarnost in prepovedali nadaljnje kurjenje. Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajala poostren nadzor.

NASVET

V kolikor gre za večje kurišče ali kres na javnem mestu s prisotnim večjim številom ljudi, mora biti organizirana gasilska požarna straža. Vsakdo, ki kuri v naravnem okolju, je odgovoren za ustrezno ureditev kurišča. Svetujemo vam, da pred kurjenjem obvestite lokalne gasilce (040 417 801) ali 112, da ni nepotrebnih intervencij.

V primeru da vam je pri kurjenju ogenj ušel izpod nadzora ali pa da ste v naravi opazili negašeno kurišče brez nadzora ga poskusite sami pogasiti s priročnimi sredstvi (zemlja, voda …) in o tem nemudoma obvestite regijski center na številko 112, ki bo na kraj poslal pristojno gasilsko enoto.

KAKO PRAVILNO PRIJAVIMO POŽAR V NARAVI

1. POKLIČEMO REGIJSKI CENTER ZA OBVEŠČANJE TEL. 112

2. Povemo točno lokacijo požara (naslov najbližjega stanovanjskega objekta, cestno povezavo med dvema krajema, ali bližino drugega znanega objekta.)

3. Povemo kaj gori (trava, podrast, gozd), kakšen je obseg požara, kako hitro in kam se požar širi.

4. Dežurnemu operaterju povemo tudi, če so v neposredni bližini požara večji viri vode za gašenje.

5. Povemo kdo kliče in telefonsko številko za morebitne dodatne informacije.

6. Razločno odgovarjamo na morebitna vprašanja dežurnega operaterja.

POZOR Uspeh intervencije je odvisen od pravočasne in pravilne informacije.

Civilna zaščita še enkrat opozarja in prosi za dosledno upoštevanje zgoraj navedenih navodil in priporočil. Naprošamo vse, ki bi v dneh prepovedi zaznali kurjenje, opazili dim, da to prijavijo na št. 112.

Dežurna številka štaba CZ Občine Šempeter-Vrtojba: 041 622 397 ali 05/33 51632

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi