Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Prenova in prevzem sistema javnega alarmiranja - prvo proženje v soboto, 7. 12., ob 12.00

Uprava RS za zaščito in reševanje se v zadnjem obdobju prioritetno osredotoča na prenovo sistemov javnega alarmiranja po Sloveniji. Na osnovi novele Zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami je namreč dolžna postopoma prenoviti ter prevzeti sistem javnega alarmiranja na lokalnem nivoju. Prenova poteka skladno s študijo prevzema sistema javnega alarmiranja na lokalnem nivoju, ki jo je v ta namen leta 2006 na javnem razpisu naročila Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Študija vključuje tudi študijo slišnosti siren. Na osnovi javnih naročil se je s prenovo SIJA v Sloveniji pričelo leta 2007. V tem okviru je letos prenovila sistem javnega alarmiranja tudi v naši občini.

 

Tako smo prevzeli obnovljen sistem javnega alarmiranja preko vgrajenih siren nameščenin na objektu Gasilskega doma Šempeter in na objektu Krajevnega odbora v Vrtojbi, v prihodnje pa bo prenovljen sistem nameščen še na objektu podjetja Mahle ter na območju nekdanjih Vozil. Nov sistem bo pričel z delovanjem v soboto, 7. decembra 2019, ob 12. uri. Preverjanje sistema oz. proženje siren se bo nato nadaljevalo vsako prvo soboto v mesecu točno ob poldne z enoličnim zvokom sirene, 30 sekund (wav, mp3).

 

Sireni sta vključeni v enotni sistem javnega alarmiranja v Republiki Sloveniji, ki ga organizira Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Alarmiranje prebivalstva je organizirano kot enoten sistem javnega alarmiranja, ki je podprt z avtonomnim informacijsko-komunikacijskim sistemom za vodenje in izvajanje zaščite, reševanja in pomoči. Sistem je mogoče upravljati in z njim alarmirati prebivalstvo na lokalni, regijski ali državni ravni. Za alarmiranje je zadolžen Center za obveščanje Republike Slovenije.

 

Splošni alarmni znaki

 

1. OPOZORILO NA NEVARNOST - enoličen zvok sirene (wav, mp3), ki traja dve minuti, se uporabi za napoved bližajoče se nevarnosti visoke vode, požara, ekološke in drugih nesreč. Spremljajte radijska in televizijska obvestila o nevarnostih ter ukrepajte skladno z njimi! 

 

2. NEPOSREDNA NEVARNOST - zavijajoč zvok sirene (wav, mp3), ki traja eno minuto, se uporabi ob nevarnosti poplave, večjem požaru, radiološki in kemični nevarnosti, nevarnosti vojaškega napada ter ob drugih nevarnostih. Spremljajte radijska in televizijska navodila o zaščitnih ukrepih ter ravnajte skladno z njimi!

 

3. KONEC NEVARNOSTI - enoličen zvok sirene (wav, mp3), ki traja 30 sekund, se obvezno uporabi po prenehanju nevarnosti, zaradi katere je bil dan znak za neposredno nevarnost. Spremljajte radijska in televizijska obvestila!

Vsako prvo soboto v mesecu ob 12. uri preizkusimo sirene z znakom za konec nevarnosti. 
 

Oglejte si tudi