Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Evropska sredstva za pomoč ljudem ob naravnih nesrečah – poplavah in ostalih ujmah tudi za Goriško

Na podlagi odobrenih nepovratnih evropskih sredstev bo tudi širše Goriško območje pridobilo novo opremo, ki bo v pomoč pri morebitnih novih poplavah. Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je namreč odobrila evropska sredstva za projekt »Zagotavljanje ustrezne opreme za izvajanje nalog na področju zaščite, reševanja in pomoči ob poplavah na državni, regionalni in lokalni ravni«. Za 28 milijonov evrov vreden projekt, ki ga bo izvajala Uprava RS za zaščito in reševanje, bo Kohezijski sklad prispeval kar 20 milijonov evrov. Gre za rekorden znesek, saj še nikoli doslej za civilno zaščito in tehnično opremo za pomoč ob naravnih nesrečah ni bilo namenjenih toliko evropskih sredstev.

"V Službi Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko se zavedamo, da je varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami eden od ključnih stebrov nacionalne varnosti, saj zajema aktivnosti na področju zaščite, reševanja in pomoči. Da bo Uprava RS za zaščito in reševanje še naprej uspešno opravljala svoje delo in prispevala k dolgoročnemu obvladovanju poplavne ogroženosti, smo odobrili 20 milijonov evrov evropskih sredstev za 40 specialnih tovornih vozil, 164 menjalnih nadgradenj in 10 priklopnih visokozmogljivih črpalnih enot. Nova sodobna oprema bo omogočila hiter, varen, učinkovit in koordiniran odziv na pojav poplav na celotnem ozemlju Republike Slovenije in zagotavljala večjo zaščito premoženja in življenj ob poplavah," so zapisali v vladni službi.

Vozila bodo locirana na območju celotne države, s čimer bodo omogočene hitre in učinkovite intervencije ter zagotovljena ustrezna tehnična podpora pripadnikom civilne zaščite, gasilcem in ostalim na lokalnem nivoju in sicer na 20 hidroloških območjih:

  1. Tržič, Radovljica, Jesenice, Kranjska Gora;
  2. Železniki, Škofja Loka, Kranj, Žiri;
  3. Dol pri Ljubljani, Ljubljana, Medvode;
  4. Dobrova-Polhov Gradec, Ig, Ljubljana, Škofljica, Horjul, Vrhnika, Cerknica, Brezovica, Loška Dolina;
  5. Kamnik, Komenda, Domžale, Mengeš, Trzin, Cerklje na Gorenjskem;
  6. Hrastnik, Trbovlje, Litija, Moravče, Zagorje ob Savi;
  7. Celje, Štore, Žalec, Laško, Nazarje, Vransko, Gornji Grad, Mozirje, Velenje, Solčava, Braslovče, Ljubno, Prebold, Rečica ob Savinji, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Vojnik;
  8. Radeče, Krško;
  9. Brežice, Kostanjevica na Krki, Grosuplje, Dobrepolje, Ribnica;
  10. Brežice, Rogatec, Rogaška Slatina;
  11. Prevalje, Ravne na Koroškem, Dravograd, Črna na Koroškem, Mežica, Slovenj Gradec;
  12. Duplek, Ptuj, Maribor, Gorišnica, Kidričevo, Pesnica v Slovenskih Goricah, Videm;
  13. Ruše;
  14. Slovenske Konjice, Poljčane;
  15. Gornja Radgona, Šentilj, Črenšovci, Beltinci, Kungota, Ljutomer;
  16. Murska Sobota, Moravske Toplice, Odranci, Dobrovnik, Lendava, Velika Polana
  17. Idrija, Cerkno;
  18. Šempeter-Vrtojba, Nova Gorica, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Vipava;
  19. Koper, Izola, Piran;
  20. Kočevje.


Oglejte si tudi