Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Nagrajenca Občine Šempeter-Vrtojba za leto 2020

V sredo, 22. julija, je Občina Šempeter-Vrtojba s slavnostno sejo Občinskega sveta Občine Šempeter-Vrtojba obeležila svoj občinski praznik. Osrednji del dogajanja je predstavlja podelitev nagrad letošnjima občinskima nagrajencema, ki ju je na svoji 18. redni seji 18. junija 2020 izbral Občinski svet na podlagi predlogov Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Komisija je predloga za nagradi, ki ju je podelil župan Milan Turk, obrazložila takole:

 

  • NAGRADO OBČINE ŠEMPETER-VRTOJBA za življenjsko delo, za izkazano posebno požrtvovalnost, nesebičnost prejme Pavel Černe iz Vrtojbe.

 

Gospod Pavel Černe je vsestransko aktiven in prisoten na najrazličnejših področjih tako v Vrtojbi kot občini. Njegovi največji vrlini sta dobrosrčnost in nesebičnost, kar lahko potrdi vsakdo, ki ga pozna. Ne pozna besed »ne«, »ne morem«, »nimam časa«, kot smo jih danes vajeni slišati. Vedno se znajde ob pravem času na pravem kraju. Dolga leta je bil zaposlen v Iskri Avtoelektrika d. d., od leta je 2007 v pokoju in od takrat se še bolj aktivno vključuje v najrazličnejše aktivnosti. 

Pavel Černe je dolgoletni voditelj Župnijske Karitas Vrtojba in večkrat v smehu prizna, da bo to najbrž njegova doživljenjska funkcija. V Župnijski Karitas nesebično in požrtvovalno deluje že več kot 25 let. Kot prostovoljec svoj čas posveča dobrodelnosti. Pomaga vsem pomoči potrebnim, skupaj z ostalimi člani obiskuje starejše in bolnike v domačem kraju in v domovih za ostarele ter jim s prijazno besedo skuša biti v oporo. Vsestransko je aktiven tudi v župniji Vrtojba, kjer je bil dolga leta član Župnijskega pastoralnega sveta. 

Pavel Černe je nepogrešljiv član KD Tojva a.d. 1200 in eden izmed Šešarejv an Tobink. Kot član društva se udeležuje raznih prireditev tako doma kot pri sosedih. Od upokojitve dalje je tudi aktiven član Društva upokojencev Vrtojba, kjer je med drugim deloval v upravnem odboru. Prisoten je na vseh pomembnejših prireditvah v Vrtojbi in Šempetru kot sta npr. Boreljada in praznik Sv. Petra, pa tudi na ostalih prireditvah v kraju, župniji in občini. Skoraj vsako leto se skupaj s predstavniki občine udeleži tudi srečanj v pobrateni Medi v Italiji in Hodišah v Avstriji.

 

  • NAGRADO ZA MLADE OBČINE ŠEMPETER VRTOJBA za uspehe in dosežke na področju znanstvenega raziskovanja in kot spodbuda za nadaljnje ustvarjalno delo prejme Tjaša Rijavec iz Šempetra pri Gorici.

 

Tjaša Rijavec je že od osnovne šole dalje dosegala nadpovprečne rezultate. Svojo študijsko pot je začela na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo na Univerzi v Ljubljani. Med študijem je dosegala izjemno visoke ocene. Diplomo z naslovom »Sinteza in karakterizacija organokovinskih kompleksov z nekaterimi 2-merkaptopiridin-N-oksidi« je predstavljala tudi na mednarodni konferenci »Tehnologijada«. Med dodiplomskim študijem je sodelovala pri raziskovanju na študentskem projektu »Na kreativni poti do znanja«. S študijem kemije je nadaljevala na magistrski stopnji. Rezultate magistrske naloge z naslovom »Optimizacija derivatizacije nekaterih aminov in identifikacija njihovih razgradnih produktov« je predstavila na mednarodni konferenci za mlade analitike »YISAC 2019«, kjer je bila izbrana za najboljšo predstavitev. Del njenega raziskovalnega dela je bil vključen v znanstveni članek z naslovom »Accumulation of agmatine, spermidine, and spermine in sprouts and microgreens of alfalfa, fenugreek, lentil, and daikon radish«

Med magistrskim študijem je svoje raziskovalno delo predstavljala tudi na številnih konferencah kot so Slovenski kemijski dnevi in Cutting Edge v obliki poster predstavitev. Udeležila se je tudi študijske izmenjave Erasmus na Češkem. V študijskem letu 2019/20 se je vpisala na doktorski študij Kemijskih znanosti. Poleg znanstvenih raziskav je sodelovala tudi pri izvedbi evropske naravoslovne olimpijade EUSO 2018 in pri objavi prispevka za strokovno revijo Kemija v šoli in družbi. Trenutno sodeluje na evropskem projektu APACHE, kjer postavljajo metode za spremljanje onesnaževal v muzejih in zbirkah kulturne dediščine po Sloveniji in drugih evropskih državah, raziskujejo razpadanje sodobnih materialov v muzejih, razvijajo nove sorbenčne materiale in pametne škatle za shranjevanje muzejskih objektov. Tjaša Rijavec je perspektivna mlada znanstvenica, ki ima ob pričetku kariere že kar nekaj izjemnih dosežkov vrednih dodatne spodbude.

 

Iskrene čestitke obema!

Oglejte si tudi