Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
13°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Slovesno ob slovenskem kulturnem prazniku

V četrtek, 2. februarja 2023, smo tudi v Občini Šempeter-Vrtojba obeležili slovenski kulturni praznik. S tem smo se poklonili našemu največjemu pesniku Francetu Prešernu, nedvomnemu geniju in sinonimu za slovensko kulturo, zaradi katere smo obstali, preživeli in ohranili svoj jezik, svojo identiteto ter svoj prostor pod soncem.

Sam pojem kultura izhaja iz latinske besede »cultura«, kar pomeni gojiti, in kultura določenega naroda obstaja le, če jo narod goji. Zato ni naključje, da so tokratni slavnostni dogodek bogatili gojenci Glasbene šole Nova Gorica, mladi glasbeniki, ki iz nastopa v nastop skupaj s svojimi mentorji dokazujejo, da se nam za bodočnost vsaj tega segmenta slovenske kulture ni bati.

A kultura je lahko še veliko širši pojem. Daje nam glas v družbi in ponuja načine njegovega izražanja – tudi ko gre za spoprijemanje s sodobnimi izzivi. Vzpostavlja mostove med generacijami in civilizacijami, saj bogati naša življenja in širi naš doživljajski svet, obenem nas medsebojno povezuje, navdihuje in radosti. Kako je to pomembno, je poudarila tudi letošnja slavnostna govornica, vodja novogoriške izpostave JSKD Sabina Volk Simčič, ki v moč kulture in ustvarjanja ne dvomi: »Kultura, umetnost nas varno omreži kot poslušalce, gledalce ali kot ustvarjalce. Ta mreža je postala skorajda vidna med preteklima dvema letoma, ko nas je doletelo zaprtje družbe. Kultura nas je stalno nagovarjala in bodrila. Kulturne institucije, kulturna društva in številni ustvarjalni posamezniki so takrat, pa tudi sedaj, neumorno nadaljevali s svojim poslanstvom. Iskali so poti do nas, do naše skupnosti, do našega skupnega tkiva in vztrajali. Saj, če ne vztrajamo, nismo ustvarjalci. Brez ustvarjalnosti in umetnosti bi bil naš svet prazen in pust. Ustvarjalnost in umetnost v najširšem pomenu sta vsakodnevna hvalnica življenju in naš svetli odnos do njega.«

V hvalnico življenju in mladi ustvarjalnosti se je prelevila tudi letošnja slovesnost v prepolnem Coroninijevem dvorcu, katere nekaj utrinkov je v fotografski objektiv ujel Simon Zavadlav.

Oglejte si tudi