Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Rehabilitacija oseb z dolgotrajnimi posledicami Covid-19

Utrujenost, mišična oslabelost, pomanjkanje energije, zasoplost, zmanjšana telesna zmogljivost, rahlo povišana telesna temperatura, problemi s koncentracijo, težave pri iskanju besed, motnje spanja, motnje razpoloženja (tesnoba, depresija), mišične bolečine, glavobol ... Dolgi covid lahko prizadene številne organe in organske sisteme, vključno z dihalnim, srčno-žilnim, nevrološko-psihičnim, želodčno-črevesnim in mišično-skeletnim. Obremenjujoči simptomi lahko bistveno poslabšajo kakovost življenja, zato je pomemben čim zgodnejši in celostni strokovni pristop.

V Centru za krepitev zdravja Nova Gorica so začeli z izvajanjem programa po navodilih NIJZ za REHABILITACIJO OSEB Z DOLGOTRAJNIMI POSLEDICAMI COVID-19. Namenjen je osebam, pri katerih simptomi po prebolelem Covid-19 vztrajajo 12 tednov in dlje. Cilj programa je opolnomočiti posameznika, da bo ponovno izvajal vse aktivnosti v vsakdanjem življenju kot pred boleznijo, vključno z delovno storilnostjo.

Program se bo izvajal individualno in/ali v skupini in bo zajemal vsebine:

  1. PREHRANA (ocena stanja posameznika, individualna prehranska obravnava, prehranska podpora za okrepitev imunskega sistema)
  2. GIBANJE (respiratorna fizioterapija in gibalna rehabilitacija)
  3. DUŠEVNO ZDRAVJE (podpora pri povrnitvi dobrega duševnega stanja, razvijanje psihične prožnosti za soočanje z novimi izzivi)
  4. OPUŠČANJE KAJENJA (strokovna podpora in pomoč pri opuščanju kajenja)

 

Program bodo izvajali dipl. medicinska sestra, dipl. fizioterapevt, dipl. dietetik, univ. dipl. psiholog.

KAKO PACIENTI VSTOPIJO V PROGRAM?

Prijave na vstopni razgovor z dipl. medicinsko sestro sprejemajo preko aplikacije IPPO (usmeritev: POST COVID REHABILITACIJA) ali pa se pacienti sami naročijo preko e-naslova ckz@zd-go.si ali po telefonu 05 33 83 289 med 7. in 15. uro.

Oglejte si tudi