Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Obisk pokopališč v času pandemije

Civilna zaščita Občine Šempeter-Vrtojba občane prijazno poziva, da obiske grobov opravijo že med tednom v izogib ustvarjanju gneče na pokopališčih med prazniki. Opozarja tudi na omejitev gibanja med občinami, ki je stopila v veljavo s torkom, 27. oktobra 2020. Vlada je določila 13. izjem, ko je to mogoče, zadnja na seznamu je: »Nujno vzdrževanje groba, pri čemer mora posameznik izkazati upravičenost z dokazilom o najemu groba ali drugim ustreznim dokazilom.«

Obisk groba znotraj občine prebivališča je po pojasnilu Ministrstva za notranje zadeve dovoljen posamezniku (najemniku groba) ter njegovim ožjim družinskim članom ali članom skupnega gospodinjstva. Priporočamo, da grob obišče le toliko oseb, kolikor je res nujno.

Obisk groba zunaj občine prebivališča je po pojasnilu Ministrstva za notranje zadeve dovoljen samo posamezniku (najemniku groba), če mora na grobu opraviti nujno vzdrževalno delo. Izjema, ki bi jo lahko upoštevali, je, če najemnik groba zaradi zdravstvenih ali drugih podobnih objektivnih razlogov ne more sam obiskovati groba, zato lahko za to pisno pooblasti ožjega družinskega člana ali člana skupnega gospodinjstva. Pri prehajanju med občinami mora imeti posameznik pri sebi ustrezno dokazilo, s katerim izkaže uveljavljanje izjeme, in lastnoročno podpisano čitljivo izjavo. 

Oglejte si tudi