Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Fizične ovire je lahko odpraviti, veliko več truda bo potrebno pri odpravi ovir v glavah

V petek, 29. novembra 2019, se je v Coroninijevem dvorcu odvila okrogla miza v sklopu projekta "Občina po meri invalidov". K temu projektu se namreč na pobudo Medobčinskega društva invalidov Nova Gorica priključuje tudi Občina Šempeter - Vrtojba. 

 

Projekt ''Občina po meri invalidov'' je oblikovala Zveza delovnih invalidov Slovenije, da bi vzpodbudila občine za načrtno odzivanje na posebne potrebe invalidov in  za njihovo socialno vključevanje, za sožitje in večjo kvaliteto življenja vseh občanov. Naša Občina se je že do sedaj odzivala na pobude posameznikov in odpravljala arhitekturne in druge ovire oz. poskušala vplivati na njihovo izboljšane, tako da je bilo na tem področju mnogo že postorjenega. Kar še ni, pa bomo na podlagi analize in v okviru možnosti še uskladili oz. uredili.

 

Na okrogli mizi so predstavniki društev in drugih organizacij predstavili svoja stališča in že izvajane aktivnosti v zvezi z ovirami za invalide in druge občane, ki imajo posebne ali drugačne potrebe. Vsa opozorila glede pomanjkljivosti pri premagovanju tovrstnih ovir, bodo v pomoč pri usmerjanju občinskih aktivnosti. Zavedamo se namreč, da je občina skupnost, v kateri živijo tudi invalidi. Ti pa imajo željo in pravico v njej živeti in biti po svojih zmožnostih enakopravni soustvarjalci družbenega, političnega, kulturnega in verskega življenja. Prav zato menimo, da morajo biti njihova prizadevanja podprta tako s strani lokalne skupnosti kot tudi s strani vseh družbenih služb, šolstva, zdravstva, zaposlovanja in socialnih služb, s čimer bomo bistveno prispevali k večji kvaliteti osebnega življenja vseh invalidov in njihovih družin.

 

V okviru projekta "Občina po meri invalidov" zato v Občini Šempeter - Vrtojba želimo pridobiti čim več predlogov, mnenj in pobud, ki bi pripomogli zagotovitvi čim kvalitetnejšega bivanja vseh občanov. Na podlagi informacij in podatkov pridobljenih na tokratnem srečanju, bomo lahko ocenili položaj invalidov in drugih ter oblikovali delovno skupino, ki jo bodo sestavljali člani društev in drugih institucij, ki se ukvarjajo s to vsebino. 

 

Uresničevanje projekta v občini je pomembno za vse invalide, saj se s tem odziva na raznovrstne potrebe in interese ter vzpodbuja povezovanje in usklajeno delovanje vseh organizacij na lokalni ravni. Istočasno se projekt odziva tudi na potrebe drugih skupin občanov (starejših in ostalih) in tako prispeva k večji kakovosti skupnega življenja. Občina sicer že sedaj v veliki meri fizično okolje prilagaja invalidom in ostalim občanom, je pa še veliko ovir, na katere so nas predstavniki organizacij prisotni na današnji okrogli mizi opozorili, ki čakajo, da jih premostimo oz. odstranimo. Vseh ovir, ki se dnevno pojavljajo v življenju invalidov, mogoče ne bo možno zadovoljivo rešiti oz. nekaterih lokalna skupnost sama niti ne more odpraviti ali omiliti. Brezposelnost, težave na delovnem mestu, strokovno šibke podporne storitve, nedostopnost, premalo obveščanja in osveščanja o pravicah, to je nekaj ključnih zadev, ki lahko bistveno vplivajo na kvalitetno življenje na lokalni ravni. Največ truda pa bo potrebnega pri odpravi ovir v glavah, v nas samih, v dojemanju realnosti skupnega življenja, v katerem naj ne bo nihče prezrt, nerazumljen, socialno izključen ali celo diskriminiran, da bo spoštovan kot osebnost.

Oglejte si tudi