Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Odprt PZA Vrtojba - prvi dokončan sklop v okviru evropskega projekta Isonzo-Soča

Tisti, ki zanimive kotičke sveta odkrivajo z avtodomi, bodo poslej lahko postali tudi na urejenem postajališču za avtodome v Vrtojbi. V četrtek, 7. novembra 2019, je bil namreč slovesno odprt prvi dokončan sklop v okviru projekta Isonzo-Soča: Rekreacijski park v Vrtojbi, ki se financira iz Programa Interreg V-A Slovenija-Italija 2014–2020. V tej fazi je novonastajajoči rekreacijski park pridobil postajališče za avtodome (PZA Vrtojba). Pri prerezu traku so sodelovali predsednik EZTS GO, Matej Arčon, župan Občine Šempeter - Vrtojba, mag. Milan Turk, župan Občine Gorica, Rodolfo Ziberna ter podžupan Mestne občine Nova Gorica, Simon Rosič. 

Spomnimo

18. marca 2019 sta takratna direktorica EZTS GO Sandra Sodini in izbrani izvajalec Erik Sever s. p. v partnerstvu z Zoranom Batističem s. p. podpisala pogodbo o izvedbi del prvega sklopa javnega naročila "Infrastrukturna dela za rekreacijski park v Vrtojbi” v okviru evropskega projekta Isonzo-Soča. Šlo je za prvo pogodbo po zaključku kompleksnega postopka, v katerem je italijanska pravna oseba prvič objavila javni razpis v Sloveniji z uporabo slovenskih predpisov o javnih naročilih.

V okviru del je bilo zgrajeno parkirišča za avtodome na površini 1.255 m2 s servisno ploščadjo, urejeno je bilo odvodnjavanje dostopne poti in zgrajen priključek na javni vodovod ter kanalizacijo, nizko napetostni priključek kampa ter odvodnjavanje utrjenih površin kampa ter zalednih vod. Vso projektno dokumentacijo in zemljišča je že predhodno priskrbela Občina Šempeter - Vrtojba. Občina namerava v nadaljevanju z lastnimi sredstvi izvesti še dodatne naložbe, kot so ureditev površin za turistični kamp in večnamenski objekt. Vsa zemljišča, kjer je predvidena gradnja, pa so že v občinski lasti.


Nova pridobitev za turizem v občini
Nov PZA pomeni veliko pridobitev za turizem v občini Šempeter - Vrtojba, pa tudi za širše Goriško območje. Avtodomski turizem po svetu je namreč v porastu, saj vse več ljudi želi zanimive kotičke z naravno, kulturno in etnološko dediščino doživeti čim bolj pristno. Po nekaterih podatkih gre skozi Slovenijo letno kar 90 tisoč avtodomov. Večinoma jo le prevozijo, saj imamo pri nas relativno malo postajališč za avtodome, kjer bi lahko za kakšen dan zadržali te sodobne nomade.

Od sedaj dalje se bodo lahko ustavili tudi na robu gozda pod Sv. Otom v Vrtojbi, kjer je bilo v okviru projekta Isonzo-Soča urejenih 8 parkirnih mest opremljenih z elektriko in s stebričkom za oskrbo s svežo vodo. Dodan je tudi stebriček za izpraznitev in izpiranje wc kasete ter urejen prostor za izpust odpadne vode. Gostom so na voljo še mize, klopi in brezplačen wifi. Novi PZA Vrtojba odlikuje tudi mirna lokacija blizu avtoceste. Nedaleč od postajališča se nahaja večji nakupovalni center, do centrov Vrtojbe in Šempetra pa je krajši sprehod. Poleg tega je sama lokacija zanimiva tudi za ogled znamenitosti v širši okolici. To bo v bližnji prihodnosti še toliko lažje, saj bo Rekreacijski park Vrtojba skupaj s postajališčem za avtodome v nadaljevanju projekta Isonzo-Soča, vključen v čezmejno mrežo kolesarskih in pešpoti na območju občin Gorica, Nova Gorica in Šempeter-Vrtojba. 

 

Prvi "test" je novi PZA prestal oktobra, ko je občino Šempeter - Vrtojba obiskala 30. Caravanova karavana. Okoli 85 udeležencev, ki so k nam prišli z 38 avtodomi, se je podalo po občini, kjer so si ogledali turistične znamenitosti in okušali domačo kulinariko.

Oglejte si tudi