Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Smo pripravljeni na novo kurilno sezono?

Dnevi so čedalje hladnejši in kurilna sezona je tik pred vrati. V izogib nevšečnostim in za brezskrbno ogrevanje vaših prostorov je smiselno poskrbeti že v samem začetku s preventivnimi pregledi kurilnih, dimovodnih in prezračevalnih naprav.

Ko pa enkrat zaženemo naše ogrevalne naprave, že vplivamo na to kakšen zrak v naši občini dihamo. Z majhnimi spremembami svojih navad in ravnanj lahko vsak prispeva k boljši kakovosti zraka. Med kurilno sezono je namreč običajno, da prihaja do preseganja delcev PM10, kar vpliva na kakovost zraka in s tem tudi na zdravje ljudi. Glede na energetsko krizo je pričakovati, da bodo številni iz »omar« potegnili stare kurilne naprave in uporabljali manj prijazna goriva. Vendar pozor! Kurjenje v neučinkovitih kurilnih napravah je glavni vir onesnaženja s PM 10. V onesnaženem zraku so tudi rakotvorne in mutagene snovi.

Strokovnjaki zato opozarjajo predvsem na preventivno in samozaščitno ravnanje. Varnost se namreč začne pri rednem čiščenju in pregledovanju malih kurilnih naprav. Peči na tekoče in plinasto gorivo mora dimnikarska družba očistiti, pregledati in izmeriti emisije enkrat na leto. Tudi peči na trdno gorivo mora pregledati enkrat na leto, očistiti pa jih je treba od dva- do štirikrat v sezoni. Pri rednem delovanju klasične peči na drva ali štedilnika, kamina ... to lahko pomeni čiščenje na dva do tri mesece. Tako preprečimo morebitni dimniški požar, povečano porabo goriva in zamašitve dimnika ter peči.


Nekaj brošur:







Oglejte si tudi