Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Civilna zaščita Občine Šempeter-Vrtojba zagotovila zaščitne maske, ta teden bodo na voljo tudi maske iz blaga

Zaradi obveznega nošenja zaščitne maske in rokavic v zaprtih prostorih, je velika potreba po zaščitni opremi tudi med prebivalstvom, ne le pri pristojnih službah, kot je medicinsko osebje. Civilna zaščita Občine Šempeter-Vrtojba je seveda skladno s svojimi možnostmi najprej poskrbela za zaščito tistih oseb v občini, ki opravljajo službe z največ stika z ljudmi. Od ponedeljka dalje pa je omejena količina zaščitnih mask na voljo tudi občanom, ki svoje zaščite ob vstopu v trgovine še nimajo.   

 

Prodajalci na našem območju sicer po prvem dnevu, ko je še vladala rahla zmeda, povečini hvalijo stranke, ki so se hitro znašle in ob vstopu v trgovine nosijo zaščitno, poleg kirurških mask, tudi zaščitne maske iz blaga za večkratno uporabo, šale, rute in druge kose tkanin, ki po zakonu tudi veljajo kot zaščitno sredstvo. Kljub vsemu, pa imajo nekateri občani še vedno pri tem težave, zato se je Občina Šempeter-Vrtojba odločila, da bodo pripadniki občinske Civilne zaščite od ponedeljka pred petimi večjimi trgovinami v Šempetru in Vrtojbi delili enkratne zaščitne maske tistim, ki zaščite za nosno ustni predel še vedno ne bodo imeli. Do sedaj je bilo na ta način kupcem razdeljenih ok. 900 zaščitnih mask za enkratno uporabo. 

 

Delitev zaščitnih mask in blaga za večkratno uporabo

Med tem časom, se že šivajo tudi bombažne zaščitne maske za večkratno uporabo. Ker opažanja na terenu kažejo na to, da je večina za svojo zaščito že sama poskrbela, pa tudi v izogib težavam, ki so se pri deljenju pokazale drugje, se teh mask ne bo delilo po gospodinjstvih

Občani, ki v svojem gospodinjstvu tovrstne zaščite še nimajo, bodo lahko masko brezplačno prevzeli v petek, med 9.00 in 14.00 pred Coroninijevim dvorcem v Šempetru in pred trgovino Brumat v Vrtojbi. Število mask je za enkrat še omejeno, zato je predvidena še druga delitev. Kdaj bo, vas bomo obvestili. 

Maske iz blaga bodo pralne in torej namenjene večkratni uporabi, zato opozarjamo, da jih po obisku trgovine oz. drugega zaprtega javnega prostora ne zavržete, saj bo ukrep nujne zaščite veljal še vsaj nekaj tednov.

 

Poudarjamo!

Pralne bombažne zaščitne maske niso certificiran medicinski pripomoček (kot kirurške zaščitne maske oziroma respiratorji tipa FFP2, FFP3, N95, KN95) in niso namenjene za medicinsko uporabo. Kljub temu do določene mere omogočajo splošno zaščito populacije in omejujejo kapljično širjenje, saj predstavljajo fizično prepreko pred nosom in usti tistega, ki jih nosi (vir: JAZMP, Davies A et al. Disaster Med Public Health Prep. 2013).

 

Navodila za domačo uporabo pralnih zaščitnih bombažnih mask

- PRED NAMESTITVIJO MASKE SI UMIJTE ALI RAZKUŽITE ROKE.

- Masko namestite na obraz od zgornjega dela nosnega korena preko ust in pod brado, da se maska tesno prilega obrazu.

- Maske se med uporabo ne dotikajte, v primeru dotika si vedno umijte ali razkužite roke!!! Tako preprečite prenos mikrobov.

- Maske nikoli ne nosite pod nosom ali pod brado!!!

- Po dveh urah ali v primeru ovlažitve maske le-to odstranite s prijemom za trakove ali elastiki, maske se nikoli ne dotikajte spredaj.

- Ob odstranjevanju maske glavo držite naravnost (ne glejte navzdol), s tem preprečite raztros mikrobov iz površine maske po vaši obleki.

- PO ODSTRANITVI SI OBVEZNO UMIJTE ALI RAZKUŽITE ROKE!!!

 

Vzdrževanje

Po uporabi masko odložite na določeno mesto, da ne bo prihajala v stik s čistim perilom ali drugim materialom.

Maske so iz materiala (bombaž), ki omogočajo pranje v pralnem stroju na najmanj 60 °C ali na 95 °C. Uporabite običajne pralne praške. Suho masko prelikajte z likalnikom.

 

Glede na to, da spleta ne uporabljajo vsi občani, vas prosimo, da s tem seznanite tudi ljudi v vaši okolici, ki morda tega sporočila niso videli.

Oglejte si tudi