Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
6°C
PET.
16°C
5°C
Oceni objavo

Bodimo odgovorni, dosledno upoštevajmo ukrepe in prilagodimo naš način življenja

V trenutni situaciji epidemije koronavirusa v Republiki Sloveniji je v veljavi niz državnih odredb, ki vplivajo na življenje občanov. V luči trenutnega povečevanja števila okuženih in čedalje hitrejšega širjenja okužbe ponovno poudarjamo pomen ohranjanja distance, razkuževanja rok, nošenja mask. Le tako bomo lahko imeli družbo odprto in bom še naprej »plesali z virusom«. Dosledno upoštevanjmo ukrepe, naložimo si aplikacijo #Ostanizdrav, ki lahko bistveno olajša delo preobremenjenih epidemiologov, predvsem pa za nekaj časa prilagodimo način življenja. 

Bistveni dejavniki tveganja širjenje okužbe so: 

  1. zaprt prostor,
  2. čas, ki ga preživimo z drugimi,
  3. gostota ljudi in neupoštevanje varnostne razdalje,
  4. kašljanje, kihanje, kričanje, petje in hitro dihanje pri raznih dejavnostih.

 

Najpogostejši znaki za sum okuženosti

Bolezen COVID-19, ki jo povzroča novi koronavirus SARS-CoV-2, se najpogosteje kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Za težji potek je značilna pljučnica. 

Okužbe z novim koronavirusom ne moremo razlikovati od drugih povzročiteljev akutnih okužb dihal, vključno s pljučnicami, samo na podlagi poteka bolezni in bolnikovih težav. Za potrditev ali izključitev je potrebno mikrobiološko testiranje. 

Točna inkubacijska doba še ni poznana, glede na druge koronaviruse in preliminarne podatke, pa je ocenjena med dvema in 12 dnevi, najbrž ne več kot 14 dni. V povprečju naj bi bila inkubacijska doba dolga približno šest dni. 

Novi koronavirus se med ljudmi širi kapljično, s kapljicami sline ob kihanju in kašljanju. To pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z bolnikom, manj od 1,5 metra oddaljenosti. Za zdaj še ni zanesljivih dokazov, da bi se z novim koronavirusom okužili ob stiku z onesnaženimi površinami.

Prav tako ni dokazov, da bi se virus prenašal po zraku (aerosolno).

Za preprečevanje okužbe s koronavirusom sta zato potrebna dosledno vsakodnevno večkratno umivanje rok z vodo in milom ter stroga higiena kašlja. Veljajo enaka načela preventive kot pri preprečevanju drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal. 

Približno 80 odstotkov obolelih to bolezen premaga brez hujših zdravstvenih težav, s simptomi zgolj prehlada ali gripe. Pri težji obliki bolezni pa se lahko razvije pljučnica ali močan bronhitis.

Če zbolimo, ostanimo doma. Izogibamo se zaprtih prostorov in skrbimo za redno zračenjeIzogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni. 

 

Upoštevamo pravila higiene kašlja in si redno umivamo roke z milom in toplo vodo.

 

Infografika z nasveti za pravilno higieno kašlja

 

Oglejte si tudi