Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Podoknica Nedeljskega v Opatjem selu

Krajevna skupnost Opatje selo je v petek 29. marca 2019 ob 18 uri gostila znanega Podokničarja Franca Pestotnika z njegovo ekipo.
 

 Podoknica je že uveljaljena kulturno - družabna prireditev, ki jo Nedeljski organizira po Sloveniji. Prva letošnja Podoknica, s katero Nedeljski vstopa v 33. sezono gostovanj, se je odvijala v središču vasi pri Hiši opajske tradicije v Opatjem selu.

Podokničar se je do Hiše opajske tradicije pripeljal na vozu v družbi velikega pršuta. S pesmijo Najlepši cvet so ga pričakale članice društva Žbinca, oblečene v tradicionalna oblačila.

Vasovalcu so pot do izbranke prekrižali domači fantje s cepci, s katerimi so včasih mlatili žito in ajdo. Podokničar je moral opraviti “nalogo”, ki so mu jo fantje zastavili, šele nato so mu dovolili, da je splezal po lojtrah na balkon in svojo srčno izbranko poljubil in ji podaril šopek rož.

S pesmijo je Moški pevski zbor Kras, Opatje selo pomagal Podokničarju narediti čim boljši vtis na mladenko na balkonu - Eriko Ferfolja Vidič, ki je v imenu članic domačega društva “Žbrinca” od njega prevzela šopek rož. Članici dramske skupine Prosvetnega društva Kras sta uprizorili šaljivo igro o tem, kako so svoj čas vasovali njihovi pradedki.

Kot običajno je Podokničar prišel v spremstvu “hišnega” ansambla Nedeljskega - ansamblom Javor, ki je s polkami in valčki popestril dogajanje.  Ob zabavnem programu, pršutu, domačem kruhu in pecivu, ki so ga napekle članice društva Žbrinca in seveda v dobri družbi, je večer zelo hitro minil.

Izbranki so prišli voščiti tudi župan občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar in nekdanji Podokničarjevi slavljenki Marica Kolenc iz Lokavca in Liča Cotič iz Temnice. Predlagateljice Podoknice Ide Kocjančič iz Mirna, žal zaradi zdravstvenih težav na prireditvi ni bilo. Posebej za to priložnost pa smo organizatorji pripravili v Hiši opajske tradicije razstavo njenih slik.

Vasovanje so si tudi ogledali organizatorji naslednje Podoknice, ki bo 26. aprila na Brezovici.

Damjana Sušanj
Konrad Marušič

 

Oglejte si tudi