Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Na svetu si, da sam si sonce

Kulturni praznik lahko poveže ljudi, ki imajo radi vse, kar je lepo. Ne le lepoto v besedi, temveč tudi lepoto glasbe, krajine, medosebnih odnosov ...

 

Septembra 2018 bi 90 let praznoval priljubljeni slovenski pesnik Tone Pavček. KD Stanko Vuk Miren - Orehovlje je v sodelovanju s PD Štandrež in KTD Zarja Bilje želelo počastiti tega velikana sodobne slovenske poezije.

Slavnostna govornica, dr. Marilka Koršič, je zavedna zamejska Slovenka. Poslušalce je spomnila na preminulega Marka Vuka, domačina iz Mirna, ki je z vsem žarom povezoval matično državo in Slovence v Italiji. Obregnila se je med tiste zamejce, ki opuščajo slovenščino, in okrcala Slovence v Sloveniji, ki dopuščajo masovni vdor tujih besed v slovenščino. Nazadnje je obudila spomin na Pavčkov obisk v zamejstvu in njegove velike ljubezni do jezika, do njemu tako ljube slovenščine.

 

Pavčkove otroške pesmi

Verjetno ni nikogar, ki ne bi poznal njegovih srčnih otroških pesmi, kjer se poigrava z besedami kot otrok z igračami. Ali ko s Čuri Murijem potujemo v daljno Afriko misleč, da se ne bo treba umivati. Šolarji mu gotovo prikimavajo v tem, ko pravi, da ni maral šole in da se je vse potrebno za življenje naučil izven nje. Morda soglašajo s pesnikom, ki pravi, da se je v šoli vendarle naučil brati in pisati, kar mu je kasneje le prišlo prav v življenju.

 

Varujejo nas angeli

Odraslim je gotovo sedla v srce njegova pesem o preprostih besedah, kakor so kruh ljubezen, dobrota. Morda je ta pesem med bolj znanimi, a ni edina, ki greje ljubeče srce. Pozabava se iz besed in sebe, ko pravi, pa je v vsakem pavčku (majhen palec ali Pavček, op. ur.) pav. Pesnik predstavi tudi angele, ki nam pomagajo ob vsaki priložnosti. Tako pozna prometnega angela, angela za mir, tistega za šolo, onega za bolne ... in tako dalje brez konca in kraja.

V Istri gojil trte

Proti koncu svojega življenja se je Tone Pavček preselil v Istro in tam celo gojil trto ter prideloval vino refošk. Povezal se je z zemljo, užival ob pogledu na morje, z vsem bitjem občutil istrskega človeka in umetnika.

Dogajanje na odru so z glasbenimi nastopi popestrili MoPZ Anton Klančič z dirigentom Matejem Petejanom, Makrina in Jakob Quinzi z violinama in Lucija Šuligoj s prečno flavto.

Večer se je zaključil s slavospevom življenju, kjer avtor pravi:

 

Dober dan, Življenje! Silno in milo.

Kot na praznik prihajam v tvoj hram

in ti šepetam na uho besedilo

zaljubljenih: Rad te imam!

 

KD Stanko Vuk Miren - Orehovlje

Foto: Dean Cijan

Oglejte si tudi