Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Delovanje Civilne zaščite Občine Šempeter-Vrtojba v času epidemije COVID 19

Kot je znano, je v nedeljo, 31. maja 2020, skladno z vladnim odlokom z dne 15. maja 2020, prenehalo uradno stanje epidemije v Republiki Sloveniji, ki je bila razglašena 12. marca 2020. Skladno z odloki so bili v soboto, 30. maja 2020, ob 19.00 preklicani tudi sklepi o aktiviranju državnega in regijskega načrta ob pojavu epidemije COVID 19, čemur je sledil tudi Štab Civilne zaščite Občine Šempeter-Vrtojba, ki je bil aktiviran vse od 26. februarja dalje. V tem času so člani občinskega štaba CZ skupaj s 25 prostovoljci opravili okoli 3.297 prostovoljnih delovnih ur, Občinska uprava Občine Šempeter-Vrtojba pa je nudila administrativno in informacijsko podporo celotnemu sistemu.

Člani občinskih sil za zaščito, reševanje in pomoč so v okviru svojih nalog tako seznanjali javnost z navodili, priporočili in ukrepih za zajezitev širjenja ter skrbeli za upoštevanje le-teh na terenu. Vse dni v tednu je bila 24 ur na dan vzpostavljena dežurna tel. št. in e-pošta za vse, ki so nujno potrebovali kakršnokoli informacijo ali pomoč. Včasih je bil dovolj pogovor, drugič je bilo potrebno stopiti v akcijo. Tako so skupaj s prostovoljci poskrbeli in organizirali varstvo otrok, katerih starši so zaposleni v zdravstvu, vzpostavili nujno oskrbo na domu z dostavo hrane, ki jo je zagotavljala Okrepčevalnica Zdenka Mitja Humar s.p. in po naročilu nakupovali najnujnejše potrebščine ter zdravila za starejše občane. Zagotavljali so tudi nujno potrebno zaščitno opremo. Tako je bilo v času epidemije med drugim razdeljenih 8.200 kosov zaščitnih mask, od tega 950 pralnih mask za večkratno uporabo.

Ob tej priložnosti se člani štaba Civilne zaščite Občine Šempeter-Vrtojba zahvaljujemo vsem pripadnikom sil za zaščito, reševanje in pomoč ter prostovoljcem, ki ste pomagali pri humanitarnih delih v tem obdobju. 

Ne nazadnje pa se moramo zahvaliti tudi vsem občanom, ki ste spoštovali vsa navodila ob izrečenih ukrepih. Rezultat je odličen, saj smo v naši občini zabeležili le enega okuženega, kljub temu, da sta bili pri nas kar dve »vroči« in potencialno nevarni točki: vstopna kontrolna točka na nekdanjem mednarodnem mejnem prehodu Vrtojba in enota Covid 19, ki je v Urgentnem centru v Šempetru že od samega začetka zdravstvene krize skrbela za jemanje brisov.

Želja po vrnitvi v normalno življenje spremlja tudi želja po spremembah. Vendar pravo vprašanje ni kaj želimo spremeniti, temveč kaj smo pripravljeni narediti ali celo žrtvovati. Ni potrebno veliko. Svet lahko naredimo lepši že z malimi dejanji. Epidemija je uradno končana, ukrepi se skladno z epidemiološko sliko rahljajo. Vseeno pa ne pozabimo: Kljub preklicu epidemije virus ostaja med nami. Najpomembnejša pot prenosa novega koronavirusa je preko izločkov iz dihal in preko onesnaženih rok. Zato je še naprej treba upoštevati vse ukrepe in upoštevati navodila, ki jih prejemamo od ustreznih inštitucij. 

Oglejte si tudi