Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

SPOT svetovanje Goriška - sistema brezplačnih podpornih storitev za poslovne subjekte

Povečanje informiranosti in znanja za reševanje izzivov na podjetniški poti v vseh fazah podjetniškega ciklusa ter povečanje zgodnje podjetniške dejavnosti, bo prispevalo k večjemu nastajanju in izboljšanju rasti ter razvoju podjetij, so prepričani partnerji projekta SPOT svetovanje GORIŠKA, ki je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javne agencije. Projekt, ki se izvaja v okviru "Javnega razpisa za financiranje izvajanja celovitih podpornih storitev za potencialne podjetnike in podjetja v okviru slovenskih poslovnih točk za obdobje od 2018 do 2022 – SPOT REGIJE 2018–2022", zagotavlja izvajanje celovitih podpornih storitev za potencialne podjetnike in MSP, povezovanje različnih institucij in vzpostavljanja partnerstva za spodbujanje podjetništva na lokalni in regionalni ravni, evidentiranje potreb na lokalni in regionalni ravni, poročanje o zaznanih administrativnih ovirah s strani svetovancev pri nastajanju in delovanju podjetij.


Ključne aktivnosti so:

  • Informiranje
  • Svetovanje
  • Animiranje in povezovanje regionalnega okolja
  • Usposabljanja in delavnice
  • Izmenjava dobrih praks in odpiranje poslovnih priložnosti
  • Poročanja in sooblikovanja podpornega okolja za poslovne subjekte

Kdo so konzorcijski partnerji, izvajalci SPOT SVETOVANJE GORIŠKA?

V konzorciju SPOT svetovanje Goriška sodeluje  šest partnerjev: RRA severne Primorske d.o.o. Nova Gorica (vodilni partner), Razvojna agencija ROD Ajdovščina, Posoški razvojni center PRC Tolmin, Idrijsko-Cerkljanska razvojna agencija d.o.o. Idrija, Območna obrtno-podjetniška zbornica Nova Gorica in Območna obrtno-podjetniška zbornica Ajdovščina.

 

V kaj je projekt SPOT SVETOVANJE GORIŠKA umeščen?

SPOT svetovanje Goriška je tretji nivo sistema SPOT, ki ga sestavlja 12 regijskih točk SPOT Svetovanje in ki poleg pomoči pri registracijskih ter  elektronskih postopkih preko portala SPOT prvenstveno nudijo strokovno pomoč podjetniških svetovalnih storitev.


Še podrobneje:

Sistem SPOT sestavljajo štirje nivoji:

  • Portal

Portal spot.gov.si je uradna spletna stran sistema SPOT.  Gre za dosedanji eVEM portal, ki je državni portal za podjetja in podjetnike. Namen portala je poslovnim subjektom omogočiti čim lažje, enostavno, hitro in brezplačno poslovanje z javno upravo. Portal zasleduje cilj združevanja storitev po načelu vse na enem mestu za poslovne subjekte.

  • SPOT Registracija

Drugi nivo sistema SPOT predstavljajo »registracijske« (fizične) točke za podporo poslovnim subjektom. Gre za obstoječe točke VEM (sedaj SPOT Registracija),  kjer uporabnik s pomočjo referenta opravi postopke, ki jih omogoča portal spot.gov.si.

  • SPOT Svetovanje

Tretji nivo sistema SPOT predstavljajo regijske točke SPOT svetovanje, ki poleg pomoči pri registracijskih postopkih nudijo strokovno pomoč z različnih področij v obliki informiranja/svetovanja, organizacije delavnic in usposabljanj za potencialne podjetnike in podjetnike, izmenjave dobrih praks in predstavitve globalnih trendov, regionalno povezovanje… Točke SPOT Svetovanje nudijo bistveno širši vsebinski obseg storitev, ki je potencialnim podjetnikom in podjetnikom v pomoč pri dvigu konkurenčnosti na trgu.

  • SPOT Global

Četrti nivo je nacionalna točka SPOT – SPIRIT Slovenija, javna agencija, ki izvaja obogaten nabor storitev s področja internacionalizacije in tujih investicij namenjen predvsem podjetjem izvoznikom ter investitorjem.

 

Kaj je poslanstvo projekta SPOT SVETOVANJE GORIŠKA in katere so aktivnosti v okviru le tega ter kdo so ciljne skupine, koristniki storitev?

V okviru SPOT svetovanje GORIŠKA zagotavljamo izvajanje celovitih podpornih storitev za potencialne podjetnike ter mikro, mala in srednje velika podjetja (informiranje, svetovanje, organizacija delavnic in usposabljanj, izmenjava dobrih praks), skrbimo za povezovanje različnih institucij in vzpostavljamo partnerstva za spodbujanje podjetništva na lokalni in regionalni ravni. Evidentiramo tudi potrebe na lokalni in regionalni ravni, poročamo o zaznanih administrativnih ovirah s strani svetovancev pri nastajanju in delovanju podjetij ter skrbimo za splošno promocijo podjetništva na regionalnem in lokalnem nivoju. Točke SPOT Svetovanje torej nudimo širok obseg storitev, ki so potencialnim podjetnikom in podjetnikom v pomoč pri dvigu konkurenčnosti na trgu.

 

V čem se projekt SPOT SVETOVANJE GORIŠKA razlikuje od dosedanjih svetovalnih storitev s strani države?

V okviru podpornih storitev države za poslovne subjekte se namreč uvaja nov nacionalni sistem - sistem SPOT (Slovenska poslovna točka). Cilj je vzpostavitev celovitega sistema brezplačnih podpornih storitev države za poslovne subjekte pod enotno znamko. Pod okrilje SPOT je med drugim prešel tudi dosedanji sistem VEM (točke VEM in portal e-VEM).


Kje so storitve SPOT svetovanje Goriška dosegljive?
Na sedežu SPOT (Obrtni dom - tretje nadstropje), Ulica Gradnikove brigade 6, 5000 Nova Gorica, Bruno Mihelj, 05 330 66 90, bruno.mihelj@rra-sp.si

 

Oglejte si tudi