Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Odobren projekt "Dediščina szi naše kašče – Nova etnološka zbirka"

Ob zaključku leta 2020 še ena lepa novica za našo občino! V tem predprazničnem času, prežetem z negotovostjo zaradi epidemioloških razmer v Sloveniji in svetu, smo s strani Agencije Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, prejeli svežo novico o finančni podpori odobrenem projektu »Dediščina szi naše kašče – Nova etnološka zbirka«. S tem smo dobili zeleno luč za začetek izvajanja projekta, ki ga je Občina Šempeter-Vrtojba prijavila že lanskega septembra. Projekt prijavljen na 2. Javnem pozivu za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja za lokalno akcijsko skupino LAS V objemu sonca iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja združuje pet partnerjev:

  • Občino Šempeter-Vrtojba, vodilni partner projekta,
  • kmetijo Zorina Koglota,

  • TOJVA A. D. 1200 - Kulturno društvo Vrtejba,
  • Območno obrtno-podjetniško zbornico Nova Gorica ter
  • Društvo žena Vrtojba.

Za izvedbo projekta nam je tako uspelo pridobiti 45.337,62 EUR sredstev iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, kar predstavlja 80 % upravičenih stroškov celotne vrednosti projekta. Seveda je to šele začetek naše skupne zgodbe, saj lahko sedaj pričnemo izvajati želene in dolgo načrtovane aktivnosti, s katerimi bomo odobrena sredstva tudi dejansko upravičili in »počrpali«.

V okviru projekta želimo predvsem ohraniti in predstaviti etnološko dediščino našega območja. Sredozemsko podnebje in ugodna obmejna lega je namreč od nekdaj dajala kruh številnim kmetom na območju Vrtojbe, ki so nekoč oskrbovali mestno gospodo v Gorici s pridelki z domačega vrta. Danes je ostala le še peščica kmetov, ki vztraja pri delu na domači zemlji. Eden od teh je tudi gospod Zorin Koglot, ki je na svoji kmetiji ohranil edinstveni stari kotel za žganjekuho, ki še danes služi svojemu namenu. V prostorih, kjer se nahaja kotel, bo urejena manjša etnološka zbirka z orodji ter predmeti iz nekdanjega vsakdanjega življenja. Namen projekta je spodbuditi domačine k zbiranju in ohranjanju teh predmetov, ki jih še vedno lahko zaprašene precej najdemo na marsikaterem podstrešju.

Zbirka, skozi katero bomo lahko pogledali v preteklost in občutili, kako težko, a tudi lepo je bilo življenje na kmetijah še ne tako dolgo nazaj, pa bo tudi priložnost za nadaljnji razvoj kulturnega turizma. Nina Fiorelli Derman, višja svetovalka za projekte je ob tem povedala: "Izvedba projekta bo imela neposredni učinek na potrebe, ki jih poudarja Strategija lokalnega razvoja, tj. potrebe po pripravi vsebin za obiskovalce in turiste kot npr. razvoj novih produktov, oblikovanje inovativnih programov in vsebin, zgodbarjenje v turizmu ter zagotavljanju pogojev za razvoj novih idej in poslovnih priložnosti. Poleg tega aktivnosti projekta spodbujajo medgeneracijsko sodelovanje ter kakovostno preživljanje prostega časa. "

Etnološka zbirka bo kot produkt kulturne dediščine obogatila turistično ponudbo kraja, občine in širšega območja LAS v objemu sonca. Celotna etnološka zbirka bo predstavljena tudi v tiskani obliki ter on-line v digitalizirani obliki na spletni strani. V okviru projekta bosta izdelana tudi film, ki bo predvajan v razstavnih prostorih in bo obiskovalcem v sliki in besedi pričaral žganjekuho in kmečko življenje nekoč ter tiskani vodnik, ki bo obiskovalce popeljal po različnih etnoloških zbirkah na območju LAS V OBJEMU SONCA.

Oglejte si tudi