Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Nova informacijska točka za socialno vključevanje ranljivih skupin v Šempetru


V četrtek, 3. junija 2021, je v prostorih Centra za dnevne aktivnosti starejših (CDAS) v Šempetru pri Gorici začela delovati nova informacijska točke za socialno vključevanje, ki je nastala v okviru projekta  EZTS GO Salute-Zdravstvo. V prostorih CDAS je bila tako vzpostavljena  točka, na kateri bodo dostopne informacije o obstoječih programih in storitvah na področju socialnega vključevanja ranljivih skupin prebivalcev v Občini Šempeter-Vrtojba, Mestni občini Nova Gorica in Občini Gorica.

Najnovejša informacijska točka sklepa skupno mrežo treh info točk v treh čezmejnih občinah Gorica, Šempeter-Vrtojba in Mestni občini Nova Gorica. V sklopu projekta Salute-Zdravstvo, podrobneje aktivnosti za socialno vključevanje, je bil junija lani podpisan skupni čezmejni protokol, ki je območje še dodatno povezal na področju, ki nudi podporo šibkejšim skupinam.

Info točke so prostor, kjer lahko čezmejni prebivalci pridobijo podrobnejše informacije o čezmejnih aktivnostih in programe ,v katere se lahko vključijo. Osebe v stiski namreč težko prosijo za pomoč, se ne znajdejo ali pa ne vejo, kje bi lahko pomoč sploh poiskale oz. kakšne možnosti imajo. Kot razvita, socialna družba pa ne smemo dopustiti, da se socialno ranljivi samo zlijejo z okolico in postanejo nevidni. Socialno ranljivi so prav tako kot mi vsi pripadniki naše družbe in večina socialno ranljivih ni postala revna, brezdomna …, zato ker si je tega želela. Zato moramo s skupnim prizadevanjem vseh ljudi in državnih inštitucij zagotoviti takšne razmere, ki bodo socialno ranljivim v povezavi z drugimi v družinskem, delovnem in bivalnem okolju omogočali ustvarjalno delovanje ter uresničevanje njihovih razvojnih možnosti, da bodo s svojo dejavnostjo dosegali takšno raven kakovosti svojega življenja, ki bo primerljiva z drugimi v svojem okolju ter bo ustrezala merilom človeškega dostojanstva. Tudi zato je bistvenega pomena, da je informacij o ponudbi in možnostih socialnega vključevanja čim več ter da so dosegljive na »nevsiljiv« način. Informacije o čezmejnih programih, ki jih izvajajo organizacije na področju sociale in zdravstva so se v CDAS posredovali že prej, tudi če informacijska točka uradno še ni delovala. Prav tako v okviru programa centra že dlje časa potekajo sodelovanja z nekaterimi organizacijami iz sosednje Gorice (kar je sicer trenutno zaradi pandemije onemogočeno oz. je bilo v preteklem letu okrnjeno). Z novo informacijsko točko bo CDAS svoje delo le nadgradil in še dodatno oplemenitil.

Projekt Salute-Zdravstvo financira program Interreg Italia-Slovenija 2014–2020.  

Oglejte si tudi