Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za petek, 23.06.2017

pretežno oblačno
Danes bo večinoma sončno, predvsem popoldne bodo krajevne nevihte, ki bodo lahko tudi močnejše. Manj verjetne bodo na Primorskem. Pihal bo zahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 30 do 36 stopinj C.
18°C | 32°C
sobota, 24.06.2017
19°C | 35°C
nedelja, 25.06.2017
19°C | 33°C
ponedeljek, 26.06.2017
18°C | 33°C
torek, 27.06.2017
17°C | 30°C
Opozorila
Petek, 23.6.2017 ob 7h
Sredi dneva in popoldne bo v večjem delu Slovenije velika toplotna obremenitev.
18°C
32°C
pretežno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Evropski projekti

Ob občinskem prazniku pregled prehojene poti ......


ŽUPANOVA BESEDA, LOKALNE SKUPNOSTI, EVROPSKI PROJEKTI

| |
19.07.2014      10:10
A A

Ob občinskem prazniku pregled prehojene poti naše občineDeli:

V petek, 18. julija, se je v Coroninijevem dvorcu odvila osrednja slovesnost ob letošnjem občinskem prazniku - slavnostna seja Občinskega sveta Občine Šempeter-Vrtojba. Praznovanje občinskega praznika je prijeten vsakoletni dogodek. Ob tej priložnosti se Občina z nagradami in priznanji pokloni najvidnejšim dosežkom in s tem tudi posameznikom, društvom in podjetjem, ki že dolgo let uspešno delajo in ustvarjajo ter vidno prispevajo k razvoju občine in širijo glas o njej po Sloveniji in še dlje. O letošnjih nagrajencih smo na tem mestu že pisali (TUKAJ), vendar slavnostna seja ni namenjena samo njim. Namenjena je tudi pregledu prehojene poti, ki jo v svojem nagovoru strnil župan Milan Turk. Objavljamo ga v celoti:

 

"Spoštovane članice in člani občinskega sveta, letošnji občinski nagrajenci, cenjeni gostje (predsednik goriške pokrajine, župani sosednjih, bližnjih in pobratenih občin, načelnica upravne enote) in vsi ostali zbrani, ki danes praznujete z nami! Dovolite, da vas najprej lepo pozdravim na slavnostni seji Občinskega sveta Občine Šempeter - Vrtojba, ki jo vsako leto skličemo ob občinskem prazniku.
 
Občinski praznik je prijeten vsakoletni dogodek, slavnostna seja pa je priložnost, da pogledamo na prehojeno pot. Glede na to da se letos izteka mandat županu in članom občinskega sveta mi dovolite, da se tokrat zazrem nekoliko bolj nazaj in opišem dogajanje v naši občini v zadnjih štirih letih. V začetku mandata smo si kot vizijo postavili, da občina postane prepoznavna kot inštitucija, ki je prijazna do svojih občanov, ki se trudi skrbeti za prav vsakega od nas, seveda skladno s predpisi, možnostmi in sredstvi, ki jih ima na razpolago. Za cilj smo si postavili tudi gojiti prijateljske vezi in dobro sodelovanje s sosednjimi občinami tako doma kot v sosednji Italiji in seveda tudi v širšem srednje evropskem prostoru. Želeli smo, da je občina odprta v svet in pripravljena na vse nove izzive.

Mandat se je začel v času, v katerem je bil evropski pa tudi svetovni prostor že močno zaznamovan z učinki tako imenovane krize, na katero smo se v naslednjih letih privajali in se ji bolj ali manj uspešno prilagodili. Težave s finančnimi sredstvi za financiranje javnih programov so se dotaknile vseh, tudi naše občine. Vendar pa smo z racionalno rabo sredstev uspeli ohraniti zelo visok nivo infrastrukture, storitev ter drugih javnih dobrin, ki jih občina zagotavlja. Tako nismo zmanjševali sredstev na področju družbenih dejavnostih, kot so sociala, skrb za starejše, mladino, kulturne, športne in druge dejavnosti pri katerih začnemo navadno najprej varčevati. Občina Šempeter-Vrtojba se po različnih kriterijih razvitosti, razvojnega potenciala, kakovosti življenja še vedno redno uvršča v sam vrh slovenskih občin, na kar smo lahko zelo ponosni. Potrudili smo se in zagotovili kar največ sredstev za razvoj iz evropskih skladov in sredstev švicarskega prispevka ter nekaterih državnih razpisanih sredstev.

Dovolite mi, da navedem nekaj številk. V tem mandatu smo uspeli pridobiti približno 1.140.000 EUR iz sredstev iz neposrednih regionalnih spodbud, 912.000 EUR iz programov čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija in Alpine Space, 266.000 EUR iz naslova spodbud za razvoj podeželja, 160.000 EUR iz programov lokalne akcijske skupine za razvoj kmetijstva in 590.000 EUR iz švicarskega prispevka. Skupaj torej kar 3.068.000 EUR, h katerim je treba prišteti še 8.600.000 EUR, ki jih bomo koristili iz evropskega kohezijskega sklada in državnih sredstev za izgradnjo čistilne naprave in kanalizacijskega omrežja.

Pri določanju občinskih prihodkov smo bili zmerni. Že v letu 2011 smo zmanjšali nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč, letos pa smo po sprejemu občinskega prostorskega načrta tudi nekoliko znižali komunalni prispevek. S tem želimo seveda dati potencialnim investitorjem v našem okolju jasen signal, da si zmernega, za okolje sprejemljivega, gospodarskega razvoja želimo. Dobrodošli so prav vsi pa čeprav gre le za nekaj novih delovnih mest. Vsako šteje.

V naši občini je na razpolago še veliko degradiranih območij, ki so bodisi pozidana z neizkoriščenimi ali celo dotrajanimi industrijskimi objekti. Želimo si, da bi se gospodarski razvoj najprej nadaljeval prav tam. Kasneje bi lahko prišla na vrsto tudi nepozidana stavbna zemljišča, ki jih je dovolj na razpolago.

Že omenjeni lani sprejeti in letos uveljavljeni novi občinski prostorski načrt omogoča trajnostni razvoj tako gospodarskih dejavnosti, kot tudi vsega ostalega (na primer infrastrukture), kar je v našem prostoru potrebno.

Naše območje želimo urejati skupaj s sosedi, saj se zavedamo vpetosti v goriški prostor, zato še posebej sodelujemo s sosednjima občinama Gorica in Nova Gorica. V tem mandatu je zaživelo Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje GO. To je združenje, ki nam kot oseba javnega prava, ki ga kot obliko sodelovanja še posebej podpira Evropska unija, omogoča uporabiti mehanizme, s katerimi je mogoče pridobiti sredstva in sodelovanje na ta način še dodatno spodbuditi. Občina se zelo trudi, da bi v naslednji evropski finančni perspektivi 2014-2020 sodelovala kot aktivni partner tako samostojno kot tudi znotraj združenja EZTS-GO.

Z naslednjo evropsko finančno perspektivo bi radi nadgradili naša prizadevanja, da se nekdanji mednarodni mejni prehod Vrtojba preoblikuje v manjši ali srednji logistični center. Kar trije evropski projekti v katerih občina sodeluje se dotikajo tega področja. Z dejavnostmi načrtovanja želimo pridobiti dokumentacijo in podlage, na katerih bi lahko tak center tudi resnično zaživel. Seveda vedno postorimo tudi kaj konkretnega, tako bo v jeseni na našem tovornem parkirišču predan v uporabo prizidek k vratarnici, ki bo namenjen izboljšanju sanitarnih pogojev za prevoznike, ki se tam zadržujejo, postavili pa bomo tudi nove moderne zapornice in sistem video nadzora.

Ena od trajnih prednostnih nalog občine mora biti tudi skrb za urejeno okolico. Brez urejenih krajev ni razvoja turizma. Gostje se namreč dobro počutijo le v urejenih naseljih in okolici. V tem mandatu smo skoraj dokončali urejanje mestnega središča v Šempetru. Danes bomo kasneje nekoliko slovesneje predali v uporabo površine, ki smo jih uredili v III. fazi. Gre za del Vrtojbenske ulice od trga, mimo pošte do bencinskega servisa. Del Ulice padlih borcev po stari strugi Vrtojbice smo uredili v kolesarsko in pešpot, ravno tako tudi del Ulice prekomorskih brigad, kjer smo uredili tudi parkirišča. Dela, ki se še izvajajo na Ulici prekomorskih brigad so vključena v projekt izgradnje čistilne naprave. III. faza urejanja trga nas bo stala skoraj milijon evrov, od tega smo že prejeli skoraj 440.000 EUR evropskih sredstev. V tem mandatu smo skupaj z II. fazo, ki smo jo dokončali v septembru 2011 za urejanje mestnega središča namenili skoraj dva milijona evrov, od tega smo pridobili več kot polovico nepovratnih evropskih sredstev. Upam, da delite z mano opažanje, da je sedaj šempetrski trg lepo urejen in nam vsem v ponos.

V Vrtojbi smo v tem mandatu uredili ulico Zapučke, Krožno cesto in ulico Griči. V okviru projekta izgradnje čistilne naprave in kanalizacijskega omrežja, ki poteka, bo v celoti prenovljena tudi glavna vrtojbenska ulica 9. septembra. Ta je postala občinska cesta in tako smo na njej lahko tudi omejili tovorni promet. V Šempetru bodo ravno tako zaradi posodabljanja kanalizacijskega omrežja prenovljene ulice Na Pristavi, del Ulice prekomorskih brigad ter deli Ulice padlih borcev, Stjenkove in Feiglove ulice ter ulice Na Hribu. Omeniti je potrebno, da se ob teh delih prenovi tudi vsa potrebna infrastruktura, ki je vkopana.

Med projekte, ki sodijo k urejanju okolice, ki pa hkrati varujejo našo dediščino, lahko štejemo tudi obnovitev petih vodnjakov v Vrtojbi in enega v Šempetru. Za to smo porabili približno 150.000 EUR od tega je bilo 120.000 nepovratnih evropskih sredstev.

Na področju gradnje infrastrukturnih objektov smo letos začeli z deli na projektu čistilne naprave in kanalizacijskega sistema. V projektu sodelujemo še z Mestno občino Nova Gorica in Občino Miren-Kostanjevica. Najbrž je odveč ponavljati, kako pomembna je ta naložba za varovanje okolja, predvsem voda. V celoti bosta očiščena vodotoka Koren in Vrtojbica, posledično pa seveda tudi reka Vipava in Soča, na koncu pa bo to prispevek tudi k večji čistosti Jadranskega morja. Na našo občino v tem projektu odpade skoraj 11 milijonov evrov, skupni projekt pa je vreden kar 50 milijonov. To je tudi z vidika izvedbe zahteven podvig, ki na nek način moti ustaljeno življenje. Za enkrat dela potekajo po predvidenih načrtih, čeprav smo se na začetku, tako kot je to običajno, nekoliko lovili.

Občina se bo za poplačilo lastnega deleža za projekt čistilne naprave zadolžila. V tem mandatu smo doslej najeli 250.000 EUR posojila, do konca letošnjega leta pa jih bomo odplačali 620.000 EUR. Letni obrok novega najetega posojila bo približno enako visok (170.000 EUR), kot so bila doslej vračila Petrolu iz naslova preveč plačanega nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč, ki smo jih letos v celoti izplačali. Na ta način želimo voditi vzdržno finančno politiko, brez pretiranega zadolževanja, ki na koncu prinese le velike stroške.

Žal nam je, da se je neuspešno zaključil projekt regijskega centra za ravnanje z odpadki. To bo imelo za posledico spremenjen način izvajanja javne službe obdelave in odlaganja odpadkov, za katero pa ni nujno, da bo zaradi tega dražja. Po doslej zbranih podatkih in narejenih analizah, bi lahko bila celo cenejša.

Na področju učinkovite rabe energije in uporabe obnovljivih virov je občina naredila pomemben premik naprej. V letu 2012 smo zgradili fotovoltaično elektrarno na protihrupni ograji. Naložba je bila vredna skoraj 600.000 EUR od tega je bilo 486.000 EUR zagotovljeno iz švicarskega prispevka. Elektrarna občini vsako leto skupaj s subvencijo prinese skoraj 40.000 EUR. Ta znesek istočasno predstavlja polovico letnih stroškov za električno energijo, ki jo porabimo za javno razsvetljavo. V teh dneh se bo začela zamenjava svetilk javne razsvetljave v okviru čezmejnega projekta Futurelights. Zamenjali bomo približno tretjino najbolj potratnih svetilk in s tem dosegli približno 20.000 EUR letnega prihranka za električno energijo. Zamenjava svetilk nas bo stala približno 120.000 EUR in jo nameravamo nadaljevati v naslednjih dveh letih, dokler ne bodo vse svetilke ustrezale predpisom in bo poraba električne energije za javno razsvetljavo na prebivalca ustrezala uredbi.

Tudi naložba v nadzidavo podružnične šole v Vrtojbi je delno sofinancirana iz švicarskega prispevka, saj bomo objekt tudi energetsko sanirali. Odprtje nadzidane in skoraj v celoti prenovljene šole pričakujemo prvega septembra na prvi šolski dan. Vrednost del skupaj z energetsko sanacijo je 720.000 EUR. Z nadzidavo in prenovo šole v Vrtojbi bomo tudi v podružnični šoli zagotovili ustrezne prostorske pogoje pa tudi primerljiv standard z matično šolo v Šempetru. V naslednjem letu bomo nadaljevali z energetsko sanacijo telovadnice v Vrtojbi za kar imamo že zagotovljena sredstva z državnega razpisa, prav tako pa nameravamo energetsko sanirati tudi telovadnici in šolo v Šempetru. Upam si trditi, da imata naši šoli in vsi trije vrtci prostorske pogoje na zelo visoki ravni, seveda pa je mogoče še vedno kaj izboljšati. Tako smo v lanskem letu uredili parkirišča na vhodu v šempetrsko šolo in s tem bistveno izboljšali varnost prihoda otrok v šolo.

Podobno smo v tem mandatu lepo poskrbeli tudi za prostorske možnosti podružnične glasbene šole v Šempetru. Z nakupom prizidka na Cesti goriške fronte smo mladim glasbenikom in njihovim učiteljem omogočili dobre delovne pogoje, staršem pa olajšali dostop do šole. Nakup prizidka je občino stal 822.000 EUR. Za 250.000 EUR smo najeli kredit, stari objekt glasbene šole smo prodali za 170.000 EUR, razliko pa pokrili iz tekočih proračunskih sredstev.

Velik poudarek v občini dajemo tudi trajnostni mobilnosti. Dostopen, ekonomsko učinkovit in okolju prijazen javni promet je ena izmed odlik velikih in urejenih mest. Zavedamo se, da je naše somestje relativno majhno pa vendar je mogoče še kaj postoriti. V okviru projekta CroCTaL smo letos zgradili odsek kolesarske steze ob zidu ob državni meji v ulici V Mlinu, kar nekaj kolesarskih povezav smo dodatno uredili v okviru projekta urejanje mestnega središča v Šempetru. Seveda nameravamo mrežo kolesarskih povezav širiti tudi v bodoče. Mestni avtobusni promet nameravamo v naslednjem letu nekoliko posodobiti, saj se koncesijska pogodba izteka. V letošnjem letu, bomo preučili možnosti, da bi izboljšali kvaliteto storite v smislu večje dostopnosti in frekvence avtobusih povezav. Seveda bomo pri tem pazljivi tudi na stroške, saj bi radi ohranili za občane brezplačen mestni promet. V okviru čezmejnega projekta Tradomo smo uredili tudi avtobusno postajališče ob Primorskem tehnološkem parku, nameravamo pa postaviti še dve informativni mesti na osrednjih postajališčih v Šempetru in Vrtojbi.

Tokrat se v nagovoru ne nameravam dotikati načrtov, saj bo v jesenskem času veliko priložnosti za to. Naj omenim le, da smo postopek za pridobitev gradbenega dovoljenja za širitev šempetrskega pokopališča že začeli. Pripravljamo tudi razpisno dokumentacijo za objavo javnega razpisa za izbiro izvajalca.

Naša zastala naložba v Socialni center Vrtojba, katerega objekti nedokončani stojijo brez pravega namena, se je v letošnjem letu začela razpletati, a pot do rešitve je lahko še dolga. Sodišča je objavilo prvo dražbo za nepremičnine in jo tudi preklicalo. Razlog je najverjetneje v tem, da ni pravih ponudnikov za nepremičnine. Občina je doslej storila vse, kar je bilo možno, da bi se objekti predali uporabi. Tudi v bodoče bomo ravnali tako, vendar pa se je pri tem potrebno držati predpisov. Če bi občina za izstop iz skupnega zavoda, ki ga imamo z zasebnim partnerjem pridobila ustrezno nadomestilo, je tudi tak umik možen. Zasebnik bi lahko objekte prodajal po lastnih možnostih, interesa za prostore s strani zavodov, ki v našem okolju izvajajo storitve varstva starejših občanov pa trenutno ni.

Seveda je izpeljanih manjših naložb še veliko in vseh danes ni mogoče omeniti. Vsega tega gotovo ne bi bilo mogoče izpeljati brez truda in sodelovanja vseh, tako občinskega sveta, župana, kot občinske uprave. Veliko krat radi posplošujemo, da je zaposlenih na občinski upravi preveč in da nismo učinkoviti. Sam ugotavljam, da ni tako. Zadovoljen sem z delom občinske uprave in širšim krogom sodelavcev, saj smo uspeli realizirati veliko projektov in zadanih ciljev na mnogih področjih. Pri tem smo bili tudi racionalni. Znotraj ožje uprave v tem mandatu nismo dodatno zaposlovali. V režijskem obratu imamo celo enega zaposlenega manj, seveda pa smo se potrudili in nekaj težko zaposljivih oseb zaposlili preko javnih del. V medobčinski upravi imamo od začetka tega mandata zaposlenega dodatnega inšpektorja, vendar pa se nam je pridružila tudi dodatna občina, tako da skupni stroški niso večji. Seveda se je tudi nas, tako kot vseh javnih uslužbencev in funkcionarjev dotaknil Zakon o uravnoteženju javnih financ in s čimer so se stroški uprave še dodatno znižali.

Spoštovani!  

Ko se nam mandat počasi zaključuje, bi se rad zahvalil prav vsem članom občinskega sveta, nadzornega odbora,  zaposlenim na širši občinski upravi in zunanjim sodelavcem. Prav tako bi se rad za delo zahvalil tudi obema krajevnima odboroma in vsem drugim, ki s svojim delom na različnih področjih ravno tako prispevate k razvoju občine in dobrobiti tukaj živečih ljudi.
 
Naj se za konec še zahvalim in iskreno čestitam letošnjim občinskim nagrajencem, zaradi katerih smo danes pravzaprav tudi tukaj zbrani. S svojimi prizadevanji in delom ste pripomogli k temu, da je naša občina uspešna in da se ljudje v njej dobro počutimo. Priznanja naj vam bodo spodbuda za nadaljnje delo. Vsem skupaj čestitam ob našem skupnem prazniku in vam želim, da bi bili ponosni na našo lepo, prijazno in uspešno občino, ki jo soustvarjamo. Pa prijeten večer še naprej!"

 

Letošnjo slovesnost so zaokrožili zvokih harfe, po kateri je s spretnimi prsti strune ubirala mlada glasbenica Maša Mozetič.

 

Kasneje pa se je dogajanje iz dvorca preselilno na šempetrski trg, kjer so bile uradno v uporabo predane še na novo obnovljene ter urejene ceste in ulice, ki so bile obnovljene v okviru III. faze obnove mestnega središča. Operacija se je osredotočala na prenovo in ureditev kanalizacije, javne razsvetljave, preplastitev cestišč, kolesarskih poti in pločnikov, urbano opremo, ipd. na ulicah, ki se navezujejo na šempetrski trg po natečajni rešitvi in arhitekturnemu usklajevanju prometne ureditve ter signalizacije. S tem se je v celoti zaključila Operacija obnove javne infrastrukture v središču mestnega naselja Šempeter pri Gorici. Drugemu uradnemu delu večera je nato sledila zabava s plesom ob ritmih Pop Designa.
0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Šempeter-Vrtojba!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Koledar dogodkov Preglej vse
Junij 23 24 25 26 27 28 29 30 1 2
23.06.2017
Danes ni dogodkov.
25.06.2017 | Družabni dogodki
Praznik Sv. Petra
30.06.2017 | Družabni dogodki
Tadej Toš Show, večer stand-up komedije

Bodite prvi pri oddaji mnenja.