Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Sistem za izposojo koles tudi uradno predan v uporabo

V petek, 21. maja 2021, je v Novi Gorici potekalo uradno odprtje sistema izposoje koles go2go, ki trenutno obsega osem postaj, od katerih se sedem nahaja na območju Mestne občine Nova Gorica, ena pa v Občini Šempeter-Vrtojba. Sistem bo v prihodnje združljiv s sistemom izposoje koles v sosednji Gorici (I), kar bo omogočilo prebivalcem somestja, da bodo sistem izposoje uporabljali v skupnem čezmejnem območju.


Šempetrska točka za izposojo koles pri pošti se povezuje v mrežo postajališč, kjer bo prebivalcem na voljo 26 navadnih in 11 električnih koles. Sistem je vzpostavljen v želji, da bi izposoja zaživela predvsem med lokalnim prebivalstvom za opravljanje vsakdanjih obveznosti, opravkov in ogledov, saj bi na ta način znatno pripomogli k razbremenitvi mesta z avtomobilskim prometom na krajših razdaljah.


Vzpostavitev sistema izposoje koles z ureditvijo postajališč ter nabavo navadnih in električnih koles sofinancira Kohezijski sklad v okviru Javnega razpisa Ministrstva za infrastrukturo za sofinanciranje ukrepov trajnostne mobilnosti, v okviru Operativnega programa Evropske kohezijske politike za obdobje 2014-2020, prednostne osi 4: »Trajnostna raba in proizvodnja energije in pametna omreµja«, tematskega cilja 4: »Podpora prehodu na nizkoogljično gospodarstvo v vseh sektorjih«, prednostne naloµbe 4.4.: »Spodbujanje nizkoogljičnih strategij za vse vrste območij, zlasti za urbana območja, vključno s spodbujanjem trajnostne multimodalne urbane mobilnosti in ustreznimi omilitvenimi ukrepi. Aktivnosti ureditve dveh postajališč v Novi Gorici ter Občini Šempeter-Vrtojba pa sta sofinancirani s projekta MUSE, programa Interreg V-A Italia-Slovenia 2014-2020, v katerem kot partner sodeluje Regijska razvojna agencija Severne Primorske. 

Oglejte si tudi