Logo MojaObčina.si

Šempeter-Vrtojba

DANES
7°C
0°C
JUTRI
7°C
-2°C

Opajske žene v begunstvu, gledališka predstava

3074
Organizator: Kulturno umetniško društvo Šempeter

Kulturno umetniško društvo Šempeter vabi na gledališko predstavo Društva žensk Žbirnca Opatje selo – OPAJSKE ŽENE V BEGUNSTVU.

Letošnja gledališka predstava je posvečena begunstvu v času 1. svetovne voljne, katere stoletnico praznujemo v teh letih. Gre za tematiko, ki je še danes aktualna.

Opajske žene v begunstvu je dramska igra, zgodba o  ženskah iz župnije Opatje selo, ki so v letu 1915, odšle v begunstvo. Zgodovinsko ozadje igre: Vaščani Opatjega sela, predvsem žene, otroci in starejši, so 14. junija 1915 dobili ukaz  s strani avstrijske oblasti, da se v roku nekaj ur izselijo . Po več tedenskem potovanju z vlakom so prispeli v Kralupy na Češkem. Po pripovedovanju babic in dedkov so jih prebivalci Kralupyja in okoliških vasi večinoma zelo lepo sprejeli. Begunci so tako v teh krajih preživeli kar nekaj let. Otroci so obiskovali tamkajšnjo šolo, žene so delale v tovarni sladkorja in pri okoliških kmetih. Ko so se vrnili domov, so skupaj s spomini prinesli tudi koščke češke kulture, kulinarike in jezika.


VABLJENI!

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij