Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
3°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Ustno zdravje in ustna higiena pri osebah, ki nosijo proteze

Ustno zdravje je neločljiv del splošnega zdravja in pomembno vpliva na kvaliteto življenja posameznika. Vsak izmed nas se je že kdaj srečal z zobobolom ali s težavami z dlesnimi. Najpogostejši ustni bolezni sta vsekakor karies in vnetje obzobnih tkiv (parodontalna bolezen), obe sta posledica delovanja in prisotnosti bakterij v zobnih oblogah. Da preprečimo njihovo nalaganje je potrebno redno umivati zobe in opraviti preglede pri zobozdravniku. Vseeno pa včasih napredovanje ustnih bolezni ali poškodbe pripeljejo do izgube posameznih ali pa celo vseh zob. Te je mogoče nadomestiti z mostički ali implantati, velikokrat pa se nadomestijo s pomočjo protez, ki so snemljivi nadomestki izgubljenih zob.

Posebno skrb morajo osebe z protezami nameniti preostalim zobem v ustih, saj opravljajo pomembno vlogo pri stabilnosti proteze. Zaradi prisotnosti kovinskih elementov, ki držijo delno protezo v ustih pa so tudi bolj podvrženi nabiranju zobnih oblog. Zobe je potrebno umivati vsaj dvakrat dnevno, uporabljamo mehko zobno ščetko in zobno pasto, ki vsebuje fluoride. Na umivanje ustne sluznice pa ne smejo pozabit niti tisti, ki imajo totalno protezo. Z mehko ščetko ali prstom ovitim v gazo morajo nežno očistiti trdo nebo, lica in jezik. Ustna higiena pri popolni brezzobosti je potrebna za preprečevanje morebitnih vnetij ustne sluznice in preprečevanje slabega zadaha, hkrati pa zaradi masažnega učinka povečuje njeno odpornost. Tako osebe, ki nosijo delno ali totalno protezo pa morajo skrb nameniti tudi negi proteze.

Za higieno protez moramo skrbeti redno, najbolje je, če protezo takoj po jedi umijemo pod tekočo hladno vodo. Kadar umivamo protezo pazimo, da nam ne pade iz rok, saj se lahko pri padcu prelomi in poškoduje. Na rob umivalnika lahko položimo brisačo, umivalnik pa nekoliko napolnimo z vodo in na ta način ublažimo morebiten padec. Protezo je priporočljivo vsaj enkrat dnevno očistiti z mehko zobno krtačko. Pri čiščenju lahko uporabimo tudi milnico, ne uporabljamo pa običajnih zobnih past. Te namreč vsebujejo grobe delce, ki sicer pomagajo odstranjevati zobne obloge z naravnih zob, a so pregrobi za umivanje proteze. Opraskana oziroma poškodovana površina proteze, je bolj dovzetna za nabiranje oblog in zabarvanja iz hrane. Izogibamo se tudi uporabi drugih agresivnih sredstev in belil in vroče vode, saj tudi to lahko poškoduje zobno protezo. Skrbno očistimo čisto vse površine proteze, dosledno odstranimo tudi  morebitne ostanke pritrdilne paste. Za dodaten učinek čiščenja občasno protezo očistimo tudi s čistilnimi tabletami. Uporabljamo jih v skladu z navodili proizvajalcev, pred uporabo pa protezo dobro splahnemo. Kadar proteze ne nosimo jo shranimo v posodo ali kozarec v katerem imamo vodo.

Pacienti, ki imajo proteze se morajo redno udeleževati kontrolnih pregledov pri zobozdravniku. Zaradi anatomskih sprememb v ustni votlini in obrabe proteze se sčasoma spremeni njena funkcionalnost in stabilnost. Pri pregledu lahko zobozdravnik ugotovi, da so potrebni določeni postopki za izboljšanje teh lastnosti. So pa za izboljšanje nosljivosti proteze na voljo tudi različne pritrdilne paste. Za njihovo uporabo se odločimo šele po pregledu in posvetu z zobozdravnikom. Pri uporabi pritrdilnih past se držimo navodil proizvajalca in vestno skrbimo za higieno proteze

Dosledna skrb za izvajanje ustne higiene prispeva k boljšemu ustnemu zdravju in prihranim marsikatero težavo in bolečino. To velja tudi pri posameznikih, ki imajo svoje manjkajoče zobe nadomeščene s protezo. Upoštevanje nasvetov pri nosilcih protez namreč omogoča daljše in uspešnejše nošenje protez in s tem višjo kvaliteto življenja.

Martin Ranfl, dr.dent.med., spec. , Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Murska Sobota

Oglejte si tudi