Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
8°C
JUTRI
21°C
7°C
Oceni objavo

Opozorilo za občane

Aktualna problematika v jesenskem času

Spoštovane občanke in občani, 

ker je čas spravil kmetijskih pridelkov, je z vidika varnosti udeležencev v cestnem prometu v tem času izstopajoča problematika varstva cest. Opozoriti želimo na dolžnosti udeležencev in posledice v primeru kršitev določb zakonodaje. Sami želimo le, da do posledic ne bi prišlo! Želimo, da ste tudi v tem času na naših cestah varni! 

Zakon  o cestah (Uradni list RS, št. 109/10, 48/12, 46/15 in 10/18 ) v  5.  členu določa, da je prepovedano ogrožanje varne uporabe javne ceste. Javna  cesta  je  cesta,  ki  jo  država  ali  občina, v skladu z merili za kategorizacijo  javnih cest, razglasi za javno cesto določene kategorije in jo lahko vsak prosto uporablja na način in pod pogoji, določenimi z zakonom in drugimi predpisi.  

Zakon med drugim prepoveduje:  
- orati  na  razdalji  manj  kot  4  metre  od  roba  cestnega sveta v pravokotni  smeri  na  cesto ali na razdalji manj kot 1 meter od roba cestnega sveta vzporedno s cesto;
- na cestišču javne ceste:     

  • razsipati  sipek  material,  razen  posipnih materialov v času izvajanja  zimske  službe,  nanašati  blato ali ga kako drugače onesnaževati;        
  • onesnažiti cestišče z olji in mazili ali drugimi snovmi;        
  • vlačiti hlode, veje, skale in podobne predmete kot tudi pluge, brane in drugo kmetijsko orodje ter druge dele tovora.

Preden  se  voznik  vključi  v  promet  na  javni  cesti  s kolovozne poti, nekategorizirane  ceste, individualnega  priključka, območja izvajanja del ali  druge  zemljiške  površine, mora voznik odstraniti z vozila zemljo ali blato, ki bi lahko onesnažilo vozišče. 

Zakon predpisuje za kršitelje globo od 1.000 evrov (za voznika) in do 4.000 evrov (za pravno osebo ali samostojnega podjetnika). 

Želimo, da živite varno!  

Policisti Policijske postaje Gornji Petrovci

Oglejte si tudi