Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
9°C
Oceni objavo

Prihodnjo sredo tretji svetovni dan čebel - "Angažiraj se za čebele"

Čez teden dni, 20. maja, bo Slovenija in z njo ves svet tretjič obeležila svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina OZN razglasila 20. decembra 2017. Glavni namen svetovnega dne čebel je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo, v luči zagotavljanja globalne prehranske varnosti in odprave lakote ter skrbi za okolje in biotsko raznovrstnost. Organizacija ZN za hrano in kmetijstvo (FAO) ob letošnjem svetovnem dnevu čebel apelira na vsakega izmed nas s sloganom ”Angažiraj se za čebele”.

 

Kako se lahko »angažiram za čebele«?

  1. Na balkonih, terasah in vrtovih v okrasne namene sadim oziroma sejem medovite rastline.
  2. Doma na balkonu, terasi ali vrtu postavim gnezdilnico za čebele – lahko jo naredim sam ali pa jo kupim.
  3. Ohranim cvetoče travnike z večjo pestrostjo rastlin in na travnike sejem medovite rastline. Cvetoče travnike raje samo občudujem in ne trgam rastlin, prepustim jih čebelji paši.
  4. Izogibam se košnji v času največjega razcveta rastlin in kosim travo v večernih urah.
  5. Čebelarjem omogočim začasno ali trajno namestitev čebel na kmetijskih površinah. Čebele bodo tako imele ustrezno pašo, naše rastline pa bodo oprašene in bodo tako bogatejše obrodile sadove.
  6. Če že škropim, potem uporabljam čebelam neškodljive pesticide in škropim v brezvetrnem vremenu zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko se čebele umaknejo v panje.
  7. Mulčim cvetoče rastline v sadovnjakih in vinogradih pred škropljenjem s pesticidi, da po škropljenju ne privabljajo čebel.
  8. Ozaveščam otroke in mladostnike o pomenu čebel.
  9. Kupujem med in druge čebelje pridelke pri lokalnem čebelarju.
  10. Moralno podpiram čebelarje in se udeležujem dogodkov v podporo skrbi za čebele.

 

Zaradi epidemije Covid-19 bo letošnja tretja mednarodna obeležitev potekala virtualno. Z naslovom »Bee Engaged« (Angažiraj se za čebele) želi FAO kot organizator dogodka opozoriti na pomen angažiranosti in dejanj tako držav, organizacij, raziskovalnih in izobraževalnih institucij, civilne družbe, zasebnega sektorja, kmetov in čebelarjev, kot tudi vsakega posameznika, za ohranjanje čebel in drugih opraševalcev. Med sodelujočimi bosta udeležence nagovorila tudi generalni direktor FAO Qu Dongyu in slovenska ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec.

 

V Sloveniji bo obeležitev svetovnega dne čebel, na način primeren stanju epidemije, potekala v organizaciji Čebelarske zveze Slovenije, sodelovalo pa bo tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Več informacij:

Spletno mesto svetovni dan čebel
Svetovni dan čebel FAO
Facebook stran svetovni dan čebel

Oglejte si tudi