Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Teden za hojo in kolo

Občina Rečica ob Savinji je letos prvič pristopila k projektu Evropski teden mobilnosti, torej k projektu, v katerem so letos v ospredju  potovanja z manj onesnaženja. Večina aktivnosti se bo odvila od 16. do 22. septembra.

Kaj je trajnostna mobilnost?

Trajnostna mobilnost je premikanje na trajnostni način, kar vključuje hojo, kolesarjenje, uporabo javnega potniškega prometa in alternativne oblike mobilnosti. Cilj trajnostne mobilnosti je zagotavljanje učinkovite in enakopravne dostopnosti za vse, pri čemer je poudarek na omejevanju osebnega motornega prometa in porabe energije ter spodbujanju trajnostnih potovalnih načinov. Z ukrepi prometne politike moramo zagotoviti, da je potreba vsakogar po premikanju zadovoljena, vendar ob nižjih stroških in manjših stranskih učinkih, tveganju in porabi naravnih virov.

Z doseganjem ciljev trajnostne mobilnosti prispevamo k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov, čistejšemu zraku v mestih, večji kakovosti bivanja, javnemu zdravju in socialni pravičnosti.

 Potuj z manj hrupa, onesnaženja in gneče

Seveda si vsi želimo hitro in enostavno dostopati do kamorkoli in kadarkoli. Pri tem pa bi se radi izognili hrupu, onesnaženju, gnečam, boleznim in težavam zaradi premalo gibanja. Pomagajte nam uloviti tisto pravo ravnotežje med pozitivnimi in negativnimi platmi prometa – sodelujte pri oblikovanju dobrih idej, spremljajte projekte in debate v vaši skupnosti ter si privoščite tudi nekaj drznosti. Izberite čistejši način prevoza!

 Prireditve na Rečici

Na Rečici ob Savinji smo v okviru ETM nekaj aktivnosti že izvedli. Tako so na različnih delavnicah otroci predstavili svoja ideje glede prometu in trajnostne mobilnosti, po svoje so razmišljali tudi o prometni ureditvi nekdanjega krožišča, njihova dela pa bodo od srede na ogled v prostorih Medgen borze.

Prav tako v sredo ob 16. uri pripravljamo pohodni dan, ko se bomo odpravili na pohod med hmeljem. V petek ob 17. uri bomo kolesarili, obe prireditvi pa se bosta začeli na igrišču na Rečici z bogatim programom in žrebanjem zanimivh nagrad. Z nami bo Franci Podbrežnik. V torek, 22. septembra,  se občina pridružuje dnevu brez avtomobila, in sicer pozivamo posameznike, naj za pot v službo ali po opravkih avtomobil pustijo doma, seveda, če je to mogoče. 

Oglejte si tudi