Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

POZIV ZA MANJŠO PORABO SVEČ

V občini Rečica ob Savinji se, podobno kot skoraj po celi Sloveniji, pogosto srečujemo s problematiko prekomerne količine odpadnih sveč. Slovenci smo namreč še vedno eden od vodilnih narodov po porabi nagrobnih sveč. Skupna letna poraba nagrobnih sveč v Sloveniji znaša 16 milijonov, zanje pa se odšteje 32 milijonov evrov. Tako v Sloveniji zaradi uporabe nagrobnih sveč letno nastane med 8.000 in 10.000 ton odpadkov, ki končajo v zbirnih centrih za komunalne odpadke. Odpadne nagrobne sveče niso nevaren odpadek, škodljiv vpliv na okolje pa je njihovo odstranjevanje. Teh negativnih učinkov se ljudje včasih niti ne zavedajo.

Več kot 95 % vseh nagrobnih sveč v Sloveniji ima ohišje iz PVC plastike, ki zaradi svojih neustreznih lastnosti ni primernih za snovno reciklažo. Rešitev pa bi lahko prispevali  uporabniki s spremembo navad in nakupom okolju prijaznih sveč ter popolnim zmanjšanjem uporabe nagrobnih sveč iz PVC.

Zato občanke in občane ter vse druge, ki se na pokopališču poklonijo spominu mrtvim,  pozivamo, da čim manj uporabljajo sveče za enkratno uporabo. Predlagamo, da se raje odločite za ekološke sveče, mogoče za sveče za večkratno uporabo, kjer se zamenja PP lonček, ki je reciklabilen. Uporabijo se lahko tudi oljne ali solarne sveče, najboljša možnost pa je prižgati virtualno svečo ali pa namesto sveč uporabiti zastavico rečiške Karitas, katere nakup je na razpolago čez celotno leto.

Še enkrat pa opozarjamo tudi na tako imenovano »sožalnico«, ki jo lahko svojci ob pogrebih postavijo ob vežico na rečiškem pokopališču in je namenjena zbiranju finančnih prispevkov namesto prinašanja sveč in drugih žalnih aranžmajev.

 

Nad naravo in okolje je celotno zemeljsko človeštvo že ustvarilo toliko nespametnih posegov in agresije, da nas vedno pogosteje opozarja na naše napake. S spremembo miselnosti in utečenih navad pa lahko mnogo prispevamo za dobro naših otrok, vnukov in pravnukov.

Dokumenti, priloge:

 

Manj odpadnih sveč

Oglejte si tudi