Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

EPIDEMIJA PREKLICANA, UKREPI OSTAJAJO

Po osmih mesecih se je iztekla drugič razglašena epidemija covida 19 v Sloveniji. Kljub temu pa se ne bodo sprostili vsi sprejeti epidemiološki ukrepi.  Preventivni ukrepi ostajajo v veljavi do 20. 6. 2021, nekateri tudi dlje.

Zaščitne maske so v zaprtih javnih prostorih in na prostem, kjer ni mogoče vzdrževati medsebojne razdalje 1,5 metra, še vedno obvezne tako kot razkuževanje rok in t. i. pravilo PCT.
Pravilo PCT (preboleli, cepljeni, testirani) je tako še vedno pogoj za vstop v notranjost gostinskih lokalov, v turističnih nastanitvah, na bazenih, pri sejemski in kongresni dejavnosti ter v igralnicah in igralnih salonih. Pogoj PCT pa ne velja za otroke do dopolnjenega 18. leta, je razvidno na vladnem spletišču.

Prav tako na javnih prireditvah ali shodih, pri obisku knjižnice, arhiva, muzeja ali galerije, prodaji blaga in storitev, kolektivnem uresničevanju verske svobode ter na športnih tekmovanjih še vedno velja omejitev en udeleženec na 10 kvadratnih metrih površine.

Za zdaj še vsaj do 20. junija med drugim v veljavi ostajajo tudi odloki o omejitvah na področju kulturnih storitev končnim uporabnikom, na področju javnega prevoza, ponujanja blaga in storitev na področju vozil ter odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja covida 19.
PODATKI ZA ZGORNJO SAVINJSKO DOLINO 
Po podatkih Zdravstvenega doma Nazarje je bilo v sedmih občinah Zgornje Savinjske doline zadnjih 6 tednov manj kot 5 pozitivnih na PCR testih, v prejšnjem tednu samo 1. Delež precepljenih je približno na nivoju deleža v državi, Občina Mozirje se je po deležu cepljenih zavihtela na pjvo mesto, medtem ko občina Rečica bo Savinji zaostaja. Delno to sovpada s številom prebolevnikov (dejansko bi morali spremljati cepljene+prebolele, ampak tega podatka nimajo).

Kot pravijo v ZD Nazarje, zmanjkuje prijavljenih kandidatov zmanjkuje, zato uvajajo

  • cepljenje s cepivom Janssen, kjer zadošča 1 odmerek, potrebno je naročanje v ZD
  • cepljenje za neprijavljene – vsak torek med 8.-9. uro (Astra Zeneca)
  • s Pfizerjem cepijo samo prijavljene, zaradi specifičnih zahtev cepiva

Oglejte si tudi