Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Veliko odprtje Festivala SAŠA kolesari

V Šmartnem ob Paki so v petek, 17. junija, odprli Festival SAŠA kolesari z novinarsko konferenco županov SAŠA regije, kateri je sledila skupinska kolesarska vožnja županov po Šmartnem ob Paki. Festival organizirajo Razvojna agencija Savinjsko-Šaleške regije (Razvojna agencija SAŠA) in občine SAŠA regije.
Na novinarski konferenci županov SAŠA regije je direktorica Razvojne agencije SAŠA, mag. Biljana Škarja, povedala, da je bilo v zadnjih letih v regiji veliko storjeno na področju razvoja kolesarstva, tako z vidika turizma kot za spodbujanje in krepitev trajnostne mobilnosti. S festivalom želijo obeležiti vse pridobitve, ki regijo postavljajo na zemljevid kolesarskih destinacij.
V nadaljevanju je predstavila pestro paleto aktivnosti Festivala SAŠA kolesari, ki bo med 17. in 23. junijem z dogajanjem na dveh kolesih povezal celotno regijo. Dogodek je namenjen dvigu prepoznavnosti območja kot kolesarske destinacije, popularizaciji kolesarjenja med domačini in gosti, predstavitvi kolesarske ponudbe v regiji ter promociji mreže kolesarskih poti SAŠA s poudarkom na novih turističnih materialih in kolesarskih pridobitvah. Z vsem tem pa skupni turistični promociji celotne regije pod okriljem Razvojne agencije SAŠA.
Osrednji del konference je zavzemal pogovor z župani občin SAŠA regije, poimenovan »Hitri krog z župani«, v katerem je moderator Tomaž Hudomalj na spreten način vodil debato z župani na temo kolesarskih pridobitev v njihovih občinah. Župani so predstavili aktivnosti in novosti na področju kolesarstva in načrte za prihodnost za razvoj kolesarskega turizma. Izpostavili so izzive, s katerimi se soočajo na področju kolesarjenja in izgradnje kolesarske infrastrukture. Prav tako pa so poudarili, na kaj so na področju kolesarstva najbolj ponosni, in zaključili, da ima Savinjsko-Šaleška regija kot kolesarska regija zares velik potencial.
Novinarsko konferenco je zaključila Bojana Stopinšek, koordinatorka državnih kolesarskih povezav Savinjske regije iz podjetja SIMBIO, d. o. o., ki je predstavila dela in aktivnosti na področju izgradnje državnih kolesarskih povezav v Savinjski regiji s poudarkom na trasah Velenje–Šoštanj–Šmartno ob Paki–Mozirje, Velenje-Dobrna in Velenje-Mislinja. Omenjene povezave bodo omogočile prijetnejše ter predvsem varnejše potovanje. S tem bo celoten projekt državnih kolesarskih povezav pomenil pomemben korak k trajnostni mobilnosti in višji kakovosti življenja, kar bo pripomoglo k hitrejšemu razvoju kolesarskega turizma v regiji.
Odličen odziv županov na današnji novinarski konferenci, izpostavljeni dosežki na področju razvoja kolesarskih poti in želje po čimprejšnji realizaciji državnih kolesarskih povezav tudi v Zgornji Savinjski dolini dokazujejo, da imamo jasno vizijo in da je s skupnimi močmi vse mogoče.
 
ODPRTJE FESTIVALA SAŠA KOLESARI S SKUPINSKO KOLESARSKO VOŽNJO ŽUPANOV PO ŠMARTNEM OB PAKI
Po zaključku novinarske konference je sledilo fotografiranje zbranih županov na kolesih, oblečenih v  športne drese festivala z napisom ŽUPAN/JA NA KOLESU. Po tem so, kot čisto prava ekipa, krenili na skupinsko kolesarsko vožnjo po Šmartnem ob Paki, na katero so jih s spodbujanjem pospremili učenci z OŠ bratov Letonja Šmartno ob Paki ter ostali navzoči. Na sami vožnji so jih spremljali kolesarski in avtomobilistični starodobniki iz društva AMD DLT Šmartno ob Paki in Kulturnica Gaberke. Po zanimivi krajši turi po centru občine Šmartno ob Paki so se ustavili pred občinsko stavbo, kjer so se okrepčali z dobrotami lokalnih ponudnikov. Na prizorišče uvodnega dogodka festivala, pred Mladinski center Šmartno ob Paki, so se vrnili ob bučni spodbudi velikega števila zbranih navijačev, še ravno pravi čas, da so prehiteli karavano Dirke Po Sloveniji, ki je malo za tem prav tam prečkala leteči cilj dirke.
Festivalsko dogajanje uvodnega dne se je tako spojilo z dogajanjem prireditve ob gostovanju Dirke Po Sloveniji v Šmartnem ob Paki, poimenovane Začuti Dirko Po Sloveniji v organizaciji Mladinskega centra Šmartno ob Paki, na kateri je gostja Monika Hrastnik, aktualna evropska prvakinja v spustu z gorskimi kolesi, demonstrirala vožnjo po pump track progi, ki so jo za ta namen postavili pri mladinskem centru, ter podelila glavno nagrado (podpisan dres evropske prvakinje) srečnemu izžrebancu nagradne igre. 
 
NADALJNJE DOGAJANJE FESTIVALA SAŠA KOLESARI
Festival se je nadaljeval z dvema animacijskima dogodkoma na Ljubnem ob Savinji ter na vrhu vzpona na Kranjski Rak v Občini Luče, prav tako v sklopu gostovanja Dirke Po Sloveniji, v soboto, 18. junija. Gostje so bili znani športniki Timi Zajc, Tina Robnik in Nejc Naraločnik. Ob tem je potekalo pestro dogajanje z brezplačno pogostitvijo, predstavitvijo kolesarske in druge turistične ponudbe regije. 
Sledile bodo atraktivne vodene kolesarske ture z e-kolesi, na katerih bodo kolesarski navdušenci od blizu in daleč raziskovali naravne in kulturne znamenitosti, makadamske stranpoti in razgledne točke s prečudovitimi pogledi na Šaleško in Zgornjo Savinjsko dolino ter vrhove Kamniško-Savinjskih Alp. Vodene ture bodo povezale občine Velenje-Šoštanj (20. junij), Mozirje-Nazarje (21. junij), Rečica ob Savinji-Gornji Grad (22. junij). Festival SAŠA kolesari se bo zaključil 23. junija z vodeno kolesarsko turo z e-kolesi po Solčavski panoramski cesti, ki navdušuje z razgledi na prekrasne vrhove nad Logarsko dolino.
Celotno dogajanje Festivala SAŠA kolesari je za udeležence brezplačno.

Oglejte si tudi