Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C
Oceni objavo

Delavnice medijske pismenosti in lažnih novic po koroških osnovnih šolah

Informacijska točka Europe Direct Koroška v februarju, marcu in aprilu izvaja brezplačne delavnice medijske pismenosti in lažnih novic po koroških osnovnih šolah.

Namenjene so učencem zadnje triade, ki se med interaktivno delavnico naučijo, kakšna znanja mora obvladati medijsko pismena oseba, in na resničnih primerih soočijo z različnimi tipi dezinformacij, lažnih novic, prikritega oglaševanja, teorijami zarote, deepfake videi ipd.

Razprave zaidejo tudi na področja etike, preglednosti in integritete v demokratičnih procesih v EU, kajti digitalne platforme se lahko uporabljajo za širjenje napredka za ljudi ali za destabilizacijo naših demokratičnih temeljev s sovražno dezinformacijo.

Med izmenjavami učenci delijo svoja mnenja in izkušnje o varnosti na spletu, dezinformacijah, medijih in družbenih omrežjih.

Učenci spoznajo metode za preverjanje informacij, različna orodja in spletne strani, posvečene preverjanju informacij.

Na Ravnah na Koroškem so se delavnic udeležili učenci sedmih in osmih razredov Osnovne šole Prežihovega Voranca in Osnovne šole Koroški jeklarji, nekateri razredi devetošolcev pa se bodo s problematiko seznanili še v prihodnje.

 

Dober glas se širi, kajti za izobraževanje se zanimajo tudi odrasli krajani. V skladu s povpraševanjem bodo eventualno organizirane še dodatne predstavitve izven osnovnih šol. Svoje povpraševanje lahko pošljete na europedirect@alppeca.si ali alenka.miler@alppeca.si.

Oglejte si tudi