Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
4°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

Prvi rezultati projekta 'Okolju prijazna Mežiška dolina' na Ravnah

Za ločeno zbiranje odpadkov je bilo danes postavljenih deset 240-litrskih smetarnikov

Projekt »Okolju prijazna Mežiška dolina« je skupen projekt območja LAS Mežiške doline, katerega nosilec je LAS Mežiške doline, partnerice pa vse štiri občine Mežiške doline – Ravne na Koroškem, Prevalje, Mežica in Črna na Koroškem. Gre za projekt izvajanja aktivnosti, ki prispevajo k varovanju okolja, spodbujanju trajnostne mobilnosti na območju LAS ter dvigu osveščenosti prebivalcev na področju rabe obnovljivih virov in okoljskega osveščanja.

V občini Ravne na Koroškem se bodo investicijske aktivnosti projekta izvajale na dveh območjih, in sicer:

- na območju na obrobju naselja Čečovje, t. i. »Senica tunf«, kjer bo urejen skupnostni urbani vrt oziroma organizirano vrtičkarstvo

ter
- na območju Prežihove ulice in Trga svobode, kjer bo izvedena urbana in hortikulturna ureditev, z nameščanjem smetarnikov.

Predhodno smo poskrbeli za ustrezno ureditev površin, v okviru projekta pa je bilo danes postavljenih deset 240-litrskih smetarnikov – ograjenih enot, z 29 posodami za ločeno zbiranje odpadkov iz gospodinjstva.

Vrednost projekta je 77.886,29 € z DDV, od tega Evropski sklad za regionalni razvoj – ESRR prispeva 39.982,69, preostanek pa se financira iz proračunskih sredstev občine Ravne na Koroškem.

Napovedujemo:
Medtem ko se prva faza aktivnosti s smetarniki že zaključuje, pa v sklopu projekta do spomladi 2023 napovedujemo še ureditev urbanih vrtov, s strategijo dostopa do trajnostne hrane.

Občina Ravne na Koroškem bo v okviru skupnega projekta uredila urbane vrtove na območju med naseljem Čečovje in potokom Suha. S projektom bomo podprli okoljsko naravnane aktivnosti, ki bodo  spodbujale ljudi k razmišljanju o varovanju okolja, k čim večji samooskrbi ter s tem k izboljšanju njihove kvalitete življenja.

Lastna pridelava zelenjave in sadja sta pomembna tako zaradi ekološkega načina pridelave kot tudi z ekonomskega vidika. Samooskrba lokalne skupnosti, ki jo lahko omogoči urbano vrtnarjenje postaja čedalje bolj razvita dejavnost v urbanih središčih. Skupnostni urbani vrtovi predstavljajo ekonomske, ekološke, kulturne in socialne izzive lokalnemu prebivalstvu, saj poleg prostora za druženje, menjave, interakcije, samooskrbe in učenja nudijo tudi socialni in kulturni korektiv, hkrati pa ponovno povežejo življenje z neposrednim izkustvom zadovoljevanja človekovih potreb. Poleg uporabe in negovanja zelenih površin urbano vrtnarstvo niža transportne in skladiščne stroške ter emisije, odvisnost prebivalstva od cen nafte, farmacevtskih korporaciji in trgovskih lobijev. Obnavlja organski material v mestu, omogoča pridelavo lokalne, sezonske, žive hrane za gospodinjstva, posameznike ali ljubitelje kulinarike. Vrtovi omogočajo agronomsko opismenjevanje, vzpostavljajo odnos do zemlje in okolja, novo percepcijo javnih površin, nudijo prostor za otroško igro, rekreacijo in sprostitev ter izboljšujejo tudi zdravje in počutje ljudi. Kulturni potencial urbanih vrtov zvišuje zaznavne kvalitete prostora s soustvarjanjem zelenih površin v mestu, preprečuje tvorbo divjih odlagališč in predstavlja izjemno izobraževalno vrednost predvsem za otroke in mladino.

Urbani vrtovi na območju Čečovja so tradicionalni. Ljudje jih imajo že vrsto let, zato želimo območje »Senica tunf« celostno urediti kot skupnostni urbani vrt oziroma organizirano vrtičkarstvo. Znotraj skupnostnega vrta bo urejenih približno 22 manjših vrtičkov, med katerimi bodo peščene potke, na delu prostora bodo urejene tudi štiri visoke grede. Okrog posameznih vrtičkov bo primerna nizka obroba, s katero bo določena meja med njimi. Za vse vrtičkarje bo postavljen skupni večji leseni objekt za shranjevanje orodja, z nadstrešnico in mizo za druženje. Ob objektu bo urejen tudi javni vodovod ter pipa z vodo, ki bo nadomeščala primanjkljaj deževnice, zbrane s strehe objekta. Vsaka gredica bo imela svoj kompostnik.

Oglejte si tudi