Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
4°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

Uspešnost KMKC Kompleks v preteklem letu in plani za 2018

Za Koroškim mladinskim kulturnim centrom Kompleks je uspešno leto, kar kažejo tako kvalitativni kot kvantitativni rezultati. Število obiskovalcev se je namreč v primerjavi z letom prej povečalo za skoraj 1000, ne glede na to, da je število dogodkov malenkostno upadlo. Še pomembnejši pa so rezultati anketnega vprašalnika, ki kažejo na dobro sprejetost kulturnega mladinskega centra širše v lokalnem okolju oz. regiji. Plani za leto 2018 so ambiciozni: držijo se kontinuitete iz preteklih let, dodajajo pa tudi nekaj svežine.

Ekipa Koroškega mladinskega kulturnega centra Kompleks si je v začetku leta vzela čas za evalvacijo programa 2017, ki kaže na uspešnost ter dobro sprejetost le-tega med obiskovalci, hkrati pa nakazuje vsebine, ki jim bi bilo dobro posvetitit še nekaj več pozornosti. V primerjivi z letom 2016, ko je bilo organiziranih 86 dogodkov, ki so privabili nekje 4200 obiskovalcev, so v letu 2017 z le štirimi dogodki manj privabili preko 5000 obiskovalcev. Poleg kvantitativnih podatkov o številu dogodkov ter njihovi obiskanosti so želeli tudi več informacij o zadovoljstvu obiskovalcev s programom, zato so v januarju v javnost dali anketni vprašalnik. »Številke niso zanemarljive, vendar pri nas več šteje in pomeni konkretna povratna informacija, zadovoljstvo, kritika, predlogi ... zato smo med našimi obiskovalci izvedli anketo. Z rezultati sem res zadovoljna: očitno je naš trud za organizacijo rednih, kakovostnih in raznolikih programskih vsebin poplačan. Rezultati ankete in izražena mnenja v njej nam seveda dajejo neko potrditev, predvsem pa veliko spodbudo za prihajajoče leto,« je dejala direktorica KMKC Kompleks Ana Pisar.

Anketni vprašalnik je izpolnilo 237 posameznikov, večinoma s področja Koroške in v starosti 19–30 let (71 %). Podatki kažejo, da kar 85 % anketiranih meni, da Kompleks nudi kvalitetne ter zanimive programske vsebine, 70 % pa, da so te vsebine primerne tudi za vse generacije. 75 % sodelujočih prepoznava vsebine KMKC Kompleks kot koristne za kvalitetno preživljanje prostega časa, 79 % pa se jih tudi strinja, da nudijo prostor za razvoj kompetenc (preko možnosti organizacije dogodkov in nastopanja). Kar 79 % je takšnih, ki menijo, da je KMKC Kompleks eden redkih prostorov nekomercialnih vsebin na Koroškem. Ob vprašanju pogostejše umestitve določenih vsebin v program je razvidno, da si anketirani želijo še več koncertov, stand-up večerov, filmske večere, večere družabnih iger, izobraževalnih delavnic ipd.

»Zavedamo se, da število anketirancev ni dovolj visoko, da bi bili rezultati povsem reprezentativni, a vendar nam je to pomembna povratna informacija poleg vseh, ki jih prejemamo na tedenski ravni. Ponosna sem na to, da smo bili kljub okrnjenim finančnim resursom sposobni izpeljati kvaliteten ter raznolik program in vanj vključiti številne mlade, društva in ustvarjalce. Uspešni smo bili tudi na področju razpisov, s pomočjo katerih smo zaposlili vodjo programa in brez finančnega primankljaja zagotovili dober ter raznolik program,« je še dodala Pisarjeva.

Za 2018 ohranjajo številne koncerte mladih in neuveljavljenih glasbenih ustvarjalcev, ter vsake toliko dodajo nastope večjih skupin. Drugo leto zapored v sodelovanju z Društvom mladih podjetnikov Koroške ter Ustvarjalnikom organizirajo mesečne podjetniške pogovore Od ideje do keša. V program uvrščajo tudi redne razstave, literarne večere, gledališke predstave, stand-up večere, ustvarjalne delavnice, filmske večere, večere družabnih iger, humanistične pogovore, tematske večere ... Sodelujejo s krožkom filovizije Gimnazije Ravne, ki enkrat mesečno organizira zanimive debate. Še naprej bodo organizirali tudi številna neformalna izobraževanja, predvsem z namenom krepitve kompetenc mladih in njihove boljše zaposljivosti. Ponovno bodo organizirali festival alternativne glasbe »Valter brani alter« in večji projekt promocije Koroške kot regije potenciala in priložnosti – »Koroška, kdo si?«. Povezovali se bodo z društvi in organizacijami, s katerimi že dolgoletno uspešno sodelujejo, hkrati so odprti za nove priložnosti in projekte. Cilji je izpeljati tudi mednarodni projekt v času poletnih počitnic, ko sicer rednega programa ne izvajajo. Ponovno bodo aktivirali programe mentorstva na področju avdiovizualnih umetnosti.

Obiskovalcem KMKC Kompleks je od decembra 2017 na voljo tudi t. i. bralni kotiček, ki je nastal zahvaljujoč podjetju Gorenje ter s knjižno obogatitvijo s strani KID Radovednež – Bukvarne Radovednež. Posebne omembe vredno pa je tudi sodelovanje z Jazzom Ravne, ki v kulturni mladinski center na Ravne prinaša izjemne koncerte jazz virutozov, v lanskem letu pa so tudi skupaj izdali zgoščenko avtorskih skladb mladih jazzistov, podobne načrte imajo tudi za letos. 

Več o dogodkih in projektih: spletna stran www.kompleks.it ter Facebook stran KMKC Kompleks.

 

Kontakt:

Ana Pisar

ana.pisar@kompleks.it / 031 777 571

Oglejte si tudi