Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
0°C
JUTRI
11°C
-1°C
Oceni objavo

Stojan Brezočnik - Izgubljeno srce

Odprtje razstave je potekalo v Galerija Ravne v četrtek, 8. februarja, ob Slovenskem kulturnem prazniku.

 

Stojan Brezočnik že leta ustvarja v tehniki suhe igle, pri kateri umetnik z ostrim pisalom riše po kovinski plošči, ki jo kasneje odtisne na papir. Za razliko od jedkanice, ki so jo umetniki v preteklosti pogosto uporabljali in katere eden največjih mojstrov pri nas je bil Bogdan Borčić, se plošča pri tehniki suhe igle ne jedka, sled pisala kislina ne poglobi, kar pomeni, da je pri suhi igli umetniku na voljo le nekaj odtisov, preden se matrica izrabi. Tehnika suhe igle je potemtakem blizu risbi, a se od nje vendar loči po tem, ker je to reproduktibilna tehnika ustvarjanja. A za razliko od danes vseprisotnih digitalnih tehnik reproduciranja je to povsem analogna tehnika, ki sega pred digitalne čase, preden so svetu zavladali procesorji, čipi in algoritmi.

 

Tako na grafikah kot na risbah nastopajo osamljene figure, potisnjene v neko postapokaliptično zimo. Giacomettijevsko razpotegnjene figure, ki sledijo el grecovemu in tudi za naše kraje tako prepoznavnemu gotskemu lepotnemu idealu, so ujete v belo praznino papirja. Stojan Brezočnik v teh delih ustvari intenziven kontrast proti zunanjemu svetu, kjer je impulzov, barv in vsega preveč, kjer je strah pred praznino očiten.

 

Razstava »Izgubljeno srce« pripoveduje o tem, kako smo ljudje v iskanju sreče v posvetnih dobrinah izgubili dušo in srce, pravi namen našega tuzemskega bivanja. Razstava je nostalgično oziranje nazaj, v čas pred digitalno dobo, ko je bil svet, vsaj z današnjega vidika, še nedotaknjen in vznemirljiv. Stojan Brezočnik se je na razstavi »Izgubljeno srce« v Galeriji Ravne predstavil z večjimi grafikami in slikami ter več kot 300 risbami, nastalimi v zadnjem obdobju.

 

Stojan Brezočnik se je rodil leta 1954. Diplomiral je leta 1979 na Pedagoški akademiji Maribor. Leta 1981 se je iz Dravograda preselil na Ravne, kjer živi in dela še danes.

 

Prisluhnili smo tudi avtorju razstave Stojanu Brezočniku ter kustosu razstave Jerneju Kožarju in direktorici Koroške galerije likovne umetnosti Andreji Hribernik.   

Zanimivo razstavo je odprla direktorica občinske uprave Ravne na Koroškem Anita Potočnik Slivnik.

 

Razstava bo na ogled do 14. april 2018.

Oglejte si tudi