Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Sporočilo za javnost: Znani so najlepši in najgostoljubnejši v akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna 2016

Spoštovani,

sklenjena je letošnja odmevna vseslovenska akcija Turistične zveze Slovenije (TZS) Moja dežela – lepa in gostoljubna pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja. TZS je v torek zvečer v Radencih podelila priznanja najboljšim v akciji.

 

Tudi letos so se vsi pomembnejši turistični dogodki v Sloveniji združili pod eno streho – na Dnevih slovenskega turizma v Radencih, ki so se začeli v torek, 11. oktobra, in se končujejo v četrtek, 13. oktobra. Turistična zveza Slovenije je na tem osrednjem turističnem dogodku v Sloveniji med drugim podelila priznanja najbolj urejenim in gostoljubnim krajem v okviru tekmovanja Moja dežela – lepa in gostoljubna, letos že 25. zapovrstjo. Začela ga je torej leta 1991, v osamosvojitvenem letu, ko je postala Slovenija nova destinacija na svetovnem turističnem zemljevidu.

V akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki je v dobrih dveh desetletjih prerasla v vseslovensko gibanje, sodeluje že več kot dve tretjini slovenskih občin, tudi v najbolj odmaknjenih delih države. Projekt omogoča tudi sodelovanje na mednarodnem tekmovanju najlepše urejenih evropskih mest in vasi Entente Florale. Slovenija je iz leta v leto čedalje bolj urejena, k čemur zelo prispevajo prav člani turističnih društev in drugi sodelavci s prostovoljnim delom. V Sloveniji je več kot 600 turističnih društev z več tisoč člani, ki so marsikje ključni za razvoj turizma, še zlasti na področju prireditev – več kot tri tisoč jih pripravijo vsako leto.

Izjemno pomembnost prostovoljnega dela za uspešen razvoj turizma v Sloveniji so poudarili tudi slavnostni govorci na prireditvi: Mitja Bervar, predsednik Državnega sveta RS, Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, in Peter Misja, predsednik Turistične zveze Slovenije. 

»Projekt (Moja dežela – lepa in gostoljubna) je star toliko kot naša samostojna država. V petindvajsetih letih je postal spodbuda kakovostni turistični ponudbi in stalna dejavnost občin, podjetij, društev in številnih strokovnih institucij, ki uresničujejo vrsto programov na področju urejanja okolja. Urejeno in gostoljubno okolje pa je pogoj za uspešen razvoj turizma,« je dejal Mitja Bervar, ki je v svojem govoru poudaril tudi pomembnost turizma na splošno: ne nazadnje panoga omogoča delo že vsakemu osmemu zaposlenemu v državi, s svojimi multiplikativnimi učinki pa posredno omogoča zaslužek več kot 100.000 ljudem. Udeležence tekmovanja pa je nagovoril z besedami: »Urejenosti in gostoljubnosti, ki sta odločilnega pomena za videz krajev in za počutje gostov, ni mogoče zapovedati z dekretom. Ključno vlogo pri ustvarjanju pogojev za to, da se turizem sploh lahko razvija, imajo društva in posamezniki, to je civilna družba, torej vi – spoštovani sodelavci na področju turizma.«

Tudi Zdravko Počivalšek je dejal, da se močno zavedajo, »da se resnični turizem ne začne pri nas v pisarnah na ministrstvu, temveč pri vas, v vaših vaseh, krajih, mestih«. Minister je poudaril, da so turistična društva »zelo pomemben, odločen in verodostojen partner tudi institucijam na državni ravni«. V svojem govoru pa je med drugim napovedal tudi novo Strategijo trajnostne rasti slovenskega turizma 2017–2021 s ciljem: doseči tri milijarde evrov priliva z naslova izvoza potovanj; tudi v prihodnje na temelju trajnostnega razvoja.

»Urejenost naših krajev, institucij in celotne države je vsako leto boljša. K temu pripomorejo lokalne skupnosti, prostovoljci in seveda naši turistični delavci,« je dejal Peter Misja, ki pa se je v svojem govoru dotaknil tudi težav, ki otežujejo razvoj turizma: birokratskih ovir, sive ekonomije, nemogoče zakonodaje, ki uokvirja organizacijo prireditev ... A kljub vsem tem težavah, je dodal, je prepričan, da »gremo v pravo smer«.

Na državno tekmovanje akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna se je letos uvrstilo 125 mest in krajev, sedem kampov in 12 mladinskih prenočišč, pet bencinskih servisov in 16 tematskih poti. Letos so se ponovno ocenjevale tudi vojašnice Slovenske vojske.

Na torkovem večernem dogodku so podelili priznanja najbolje ocenjenim mestom, turističnim, zdraviliškim in izletniškim krajem, naj tematskim potem, kampom, Petrolovim bencinskim servisom, mladinskim prenočiščem, vojašnicam, mestnim, trškim in vaškim jedrom ter zmagovalcem spletnega glasovanja.

Letošnji zmagovalci akcije so: med večjimi mesti Ljubljana, srednjimi Kamnik in manjšimi Slovenske Konjice. Med turističnimi kraji je prvo mesto pripadlo Kranjski Gori, med zdraviliškimi Laškemu, med izletniškimi Bloškemu jezeru. Med mestnimi jedri je prvo mesto osvojila Ljubljana za ekološko cono, trškimi Velika Polana – park Dežela štorkelj in vaškimi Kapla na Kozjaku. Prvo mesto med mladinskimi prenočišči je zasedel MCC Celje, med kampi Kamp Danica v Bohinjski Bistrici, naj tematska pot je postala Strunjan v podobah morja , najbolje ocenjen Petrolov servis je BM Škofljica. Glas ljudstva (po spletu) pa je presodil, da prvo mesto za urejenost med večjimi mesti pripade Kranju, Podčetrtku med zdraviliškimi kraji ter Kobaridu med turističnimi kraji.

 

Najbolje ocenjeni v akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna 2016 v posameznih kategorijah:

Večja mesta: Ljubljana, Koper, Kranj

Srednja mesta: Kamnik, Ravne na Koroškem, Brežice

Manjša mesta: Slovenske Konjice, Radlje ob Dravi, Polzela

Turistični kraji: Kranjska Gora, Bovec, Izola

Zdraviliški kraji: Laško, Podčetrtek, Zreče

Izletniški kraji: Bloško jezero, Stara Fužina v Bohinju, Mojstrana

Mestna jedra: Ljubljana – ekološka cona, Koper, Škofja Loka

Vaška jedra: Kapla na Kozjaku, Velika Nedelja, Adergas

Trška jedra: Velika Polana – park Dežela štrokelj, Jurovski dol s Hajnčevo domačijo, Podčetrtek

Mladinska prenočišča:  MCC Celje, Hostel Pekarna, Mladinski hotel Punkl

Kampi:  Kamp Danica, Kamp Ljubljana Resort, Kamp Kolpa Vinica

Naj tematska pot: Strunjan v podobah morja,  Učni poligon za samooskrbo Dole, Tematska pot v podzemlju Pece – turističnem rudniku in muzeju

Bencinski servisi Petrol: BS Škofljica, BS Hajdoše, BS Krško

Spletno glasovanje: Kranj (večja mesta), Podčetrtek (zdraviliški kraji), Kobarid (turistični kraji)

                            

Turistična zveza Slovenije

 

Oglejte si tudi