Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Spominska slovesnost na Trotovem vrhu na Strojni

V nedeljo, 10. julija 2016 je na Trotovem vrhu (Strojna) potekala tradicionalna spominska slovesnost ob 71. obletnici konca 2. svetovne vojne in obletnici boja na Trotovem vrhu ter 25. obletnici osamosvojitve Slovenije Na proslavi so se spomnili tudi tragedije domačinov pri Sabodinu in Rakitniku. Letos mineva tudi eno leto smrti Mitje Šipka, ki je bil vsa leta prijatelj te prireditve, na njej stalno navzoč in skoraj vedno pomembno oblikoval vsebino prireditve kot govornik, recitator, pevec in pevovodja Šentanelskih pavrov.

V kulturnem programu so sodelovali Šentanelski pavri, harmonikarji Kulturnega društva Prežihov Voranc ter recitator Franc Kuežnik iz kulturnega društva Edinost iz Pliberka; zadnja leta glavni organizator slovesnosti na Komelju.

Organizatorji prireditve so: Združenje borcev za vrednote NOB Mežiške doline, Zveza veteranov vojne za Slovenijo (območje Mežiške doline).

Na stičišču občin Ravne na Koroškem, Prevalje ter Dravograd, na Strojni pri Trotovem križu, se je tradicionalna slovesnost ob 71-letnici boja ob spomeniku pri Trotovem križu pričela s prihodom praporščakov na prireditveni prostor ter slovensko himno.

Na betonskem, peterokrakem podstavku, je postavljena skalna gmota. Na njo sta pritrjeni dve spominski plošči z napisom. Nad njima je peterokraka zvezda v spomin in počastitev na bitko med policisti in partizani, ki je bila 19. marca 1945.

Prisluhnili smo slavnostnemu govorniku, Ervinu Rozmanu, predsedniku prevaljske organizacije ZB za vrednote NOB. Organizatorji so se letos odločili zaupati vlogo slavnostnega govora v zahvalo za njegovo štiriletno uspešno predsedovanje organizacijskemu odboru POLJANA, največje slovesnost v spomin na NOV v Mežiški dolini. Spregovoril je o pomeni ohranjanja spomina na osvobodilno vojno. Navzoči so njegov govor z odobravanjem sprejeli.

Ob 71-letnici boja na Trotovem križu je delegacija v sestavi dr. Tomaž Rožen, župan domače občine, Ervin Rozman, slavnostni govornik in Gvido Jančar, predsednik organizacije ZB za vrednote NOV Črna na Koroškem položila tudi venec pred spomenikom. Program slovesnosti je pripravil predsednik ravenske organizacije ZB, ki je skrbel tudi za povezovanje posameznih točk programa. 

Oglejte si tudi