Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
4°C
JUTRI
22°C
6°C
Oceni objavo

Predstavitev kataloga in posvet: Živel 1. Maj! Živel praznik dela!

Delavstvo je bilo ob rojstvu praznika v mednarodnem prostoru dobro povezano, zato ni naključje, da so že prvo leto praznovanja leta 1890 tudi v industrijskih središčih na Slovenskem potekale množične manifestacije. Organiziran pritisk delavske množice je obrodil sadove, dosegli so osemurni delavnik, splošno volilno pravico in uresničili še druge zahteve. Skozi več kot stoletno tradicijo praznovanja se je zaradi gospodarskih in zlasti političnih sprememb spreminjala tudi sporočilnost praznika, ki je v zadnji četrtini 20. stoletja postal del krajšega dopusta in prvomajskih počitnic.

Praznovanja so spodbudila glasbeno, literarno, likovno in dramsko ustvarjalnost, saj so program proslavljanja vedno povezali z nastopi in predstavami kulturnih in športnih društev, izdajo glasil itd. Med nepogrešljivimi udeleženci praznovanj so godbe na pihala ali »pleh muzike«, ki so z bakladami, koračnicami, koncerti in predvsem budnicami ustvarjali praznično vzdušje. Telovadni nastopi so dali praznovanju dodatni čar. Prazniku so nadeli tudi praznično podobo s postavljenimi visokimi mlaji, z zelenjem okrašenimi pročelji hiš, rdečo zastavo, transparenti, kresovi in tudi zabavami, ki sodijo k praznovanjem.


V tednu vseživljenjskega učenja in tednu ljubiteljske kulture so se na mednarodni dan muzejev, 18. maja 2017,  zbrali avtorji in ustvarjalci razstav in kataloga Živel 1. maj! Živel praznik dela! v muzeju na Ravnah na Koroškem in predstavili značilnosti praznovanja delavskega praznika v Idriji, Štorah, Trbovljah,  Velenju, na Jesenicah in Ravnah. V teh krajih so muzeji konec aprila odprli razstave o prvomajskem prazniku, povezanim z delavskim gibanjem. Avtorji Darko Viler,  Mestni muzej Idrija, dr. Marko Mugerli, Nina Hribar, Gornjesavski muzej Jesenice; Slavica Glavan, Matej Ocvirk, Železarski muzej Štore;  Jana Mlakar Adamič, Zasavski muzej Trbovlje; Tanjana Verboten, Muzej Velenje in dr. Karla Oder,  KPM, Muzej Ravne na Koroškem so rezultate raziskave objavili v skupnem katalogu in jih tokrat predstavili na Ravnah. Katalog so uredile Karla Oder, Ivana Leskovec, Irena Lačen Benedičič in Andreja Čibron Kodrin, oblikoval ga je Andrej Knez, tiskala pa tiskarna Gorenjski tisk. Izdajatel kataloga je Koroški pokrajinski muzej, založniki sodelujoči muzeji: Koroški pokrajinski muzej, Muzej Ravne na Koroškem, Mestni muzej Idrija, Gornjesavski muzej Jesenice, Zasavski muzej Trbovlje, Muzej Velenje in Muzej Štore. Katalog in projekt nastala v okviru Slovenske poti kulture železa sta podprla Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

 

Zbrane je nagovoril predsednik društva Slovenska pot kulture železa Maksimilijan Večko in se jim zahvalil za ustvarjalnost pri ohranjanju, raziskovanju in promociji dediščine kulture železa, dediščine rudarjev in železarjev na Slovenskem. Društvo, ki že desetletje in pol povezuje muzeje, ustanove, podjetja in posameznike pri ohranjanju, varovanju, raziskovanju in predstavljanju dediščine kulture železa. Tesna vez med montansko in metalurško dejavnostjo je osnova tudi povezovanju  muzejev iz rudarskih in železarskih središč Slovenije. Obenem pa je potrebno poudariti, da je prav Društvo Slovenska pot kulture železa za Slovenijo podpisnik Memoranduma o varovanju rudarske in železarske dediščine v srednjeevropskem prostoru, ki so ga septembra 2015 v Banski Štiavnici na svojem srečanju podpisali predstavniki srednjeevropskih civilnih združenj, skrbnikov rudarske in metalurške tehnične dediščine.

 

V Evropskem letu kulturne dediščine 2018: praznovanju raznolikosti in bogastva naše evropske dediščine je društvo Slovenska pot kulture železa nosilec organizacije 14. mednarodnega ERBE simpozija ERBE, o kulturni dediščini geologije, rudarstva in metalurgije v knjižnicah, arhivih in muzejih, ki bo potekal med 4. In 9. junijem 2018 na Ravnah na Koroškem.

 

Predsednik je povedal, da bo društvo tudi v prihodnje nadaljevalo s svojimi aktivnostmi in spodbujalo ozaveščanje o pomembnih osebnostih in mejnikih iz zgodovine železarstva: 270-letnica rojstva barona Žiga Zoisa in 200-letnica njegove smrti; 200-letnica odkritja premoga na Lešah, 400-letnica železarstva v Mežiški dolini itd.

 

Ivana Leskovec, direktorica Mestnega muzeja Idrija je ob koncu v imenu sodelujočih muzejev povedala:

 

»Spoštovani!

Dovolite mi, da vas lepo pozdravim v imenu Mestnega muzeja Idrija, ki je bil eden od partnerjev v medinstitucionalnem projektu »Živel 1. maj! Živel praznik dela!«. Idrija je bila 500 let pomembno rudarsko mesto in idrijski rudarji so delili usodo s številnimi rudarji, sodrugi, znotraj Habsburške in Avstro-ogrske monarhije, kraljevine Italije in kasneje države Jugoslavije. Obenem pa so bili v marsikaterem pogledu naprednejši in so si pravice izborili pred drugimi. Praznovanje 1. maja je v Idriji tradicija od 1889 leta naprej.

Čeprav projekt še ni zaključen, razstave s spremljajočimi programi v vseh sodelujočih muzejih še trajajo, bi se tukaj na Ravnah na Koroškem, v domačem kraju naše kolegice dr. Karle Oder, rada v imenu vseh sodelujočih v projektu t.j. Mestnega muzeja Idrija, Gornjesavskega muzeja Jesenice, Zasavskega muzeja Trbovlje, Muzeja Velenje in Muzeja Štore zahvalila Karli za pobudo in povabilo k sodelovanju ter v nadaljevanju za vodenje projekta. Hvala za priložnost in za izkazano zaupanje. Prepričana sem, da bo priložnosti za sodelovanje muzejev, ki se ukvarjamo z industrijsko ter posebej železarsko in rudarsko dediščino, še veliko. Veselimo se sodelovanja tudi v prihodnje.

Srečno!«

 

                                                           Ivana Leskovec, direktorica Mestnega muzeja Idrija

Ravne na Koroškem, 18. 5. 2017

Oglejte si tudi