Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
4°C
JUTRI
22°C
6°C
Oceni objavo

Miklavževanje na Ravnah z adventno tržnico

Miklavž je letos obiskal ravenske otroke tako v centru mesta kot na drugih lokacijah. Pozdrav adventu, prižigu lučk in dobrodošlica prvemu dobrotniku Miklavžu je potekala zvečer na Mestni tržnici Ravne. Ob soju lučk in svečk, ki so še dodatno polepšale praznično okrašen plato pred Kulturnim centrom, je številne otroke obiskal Miklavž.

 

V slovenščini ga imenujemo Nikolaj, zlasti kadar govorimo o njem kot o zgodovinski osebnosti, ime Miklavž pa uporabljamo, kadar govorimo o njem kot o dobrem možu, ki otrokom prinaša darila v začetku decembra.

 

Zaradi legende o dobrodelnosti, je postal obdarovalec pridnih otrok, ki prinese darove bodisi skrivaj ponoči ali pa ob osebnem obisku. Toda v Miklavževem spremstvu so, kadar nastopa v vidni podobi, tudi parklji, za današnje pojmovanje hudiči, prvotno pa predstavniki vračajočih se duhov prednikov. Tako se v Miklavževih obhodih legendarno izročilo prepleta s predkrščanskim.

 

Sveti Miklavž je oblečen po zgledu liturgičnih oblačil: čez dolgo belo obleko (albo) obleče mašni ali večernični plašč (pluvial). Na glavi nosi mitro; to pokrivalo je za Miklavža pač najznačilnejši del tako v odevalnem kot simbolnem pomenu. V roki drži škofovsko palico, ki je zgoraj zavita, okrašena, v drugi roki pa ima, a ne vedno, knjigo. V njej piše z zlatimi črkami, kaj so počeli pridni otroci, in s črnimi, kaj so uganjali nepridipravi. Po izročilu mora imeti dolgo belo brado, roke pa mu navadno tiče v belih rokavicah.

 

S posebnim veseljem ga pričakujejo otroci, ko na večer pred svojim godom hodi naokrog in jim prinaša darove. Tako so ga pričakali tudi otroci na Ravnah.

 

Kot veleva tradicija Miklavža, so ga 5. decembra zvečer s pesmijo, glasbo in besedo, v slavnostno okrašenem prostoru pričakali številni otroci in njihovi starši, dedki, babice … 

 

Pred prihodom smo prisluhnili otrokom OŠ Koroški jeklarji pod mentorstvom Suzane Makič, Mojce Berložnik in Petre Podjaveršek.  Otroškemu pevskemu zboru KD Svitanje pod taktirko Marije Prikržnik, parkljem in Miklavžu in prebiranju zanimivosti o Miklavžu, ki jih je podala moderatorka večera Janja Širnik.

 

Otroci so resnično čakali predvsem na prihod Miklavža ter njegovega spremstva parkljev in angelčkov ter seveda simbolične obdaritev. Okoli 250 otrok je letos obdaril dobri mož ter tako 'otvoril' december in srečanje s prvim dobrotnikom.

 

Oglejte si tudi