Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
0°C
NED.
11°C
-1°C
Oceni objavo

Evropski parlament podelil nagrado Državljan Evrope 2017

V slovenskemu humanitarno-socialnemu programu Starejši za starejše v Evropskem parlamentu so prejšnji teden svečano podelili nagrado Državljan Evrope. Podelitve se je udeležilo okoli 40 prostovoljcev programa, ki ga preko svojih lokalnih društev izvaja Zveza društev upokojencev Slovenije. Nagrado je udeležencem izročila podpredsednica Evropskega parlamenta Sylvie Guillaume.

 

Program medsebojne pomoči starejših za višjo kakovost življenja doma »Starejši za starejše« predstavlja izjemen primer dobre prakse na področju prostovoljstva, ki omogoča bolj kakovostno in neodvisno življenje starejših. V sedanji obliki se program izvaja vse od leta 2004 že v 298 društvih upokojencev in 13 pokrajinskih zvezah. Po podatkih ZDUSA so prostovoljci v 11 letih opravili približno 6,5 milijona ur prostovoljskega dela ali več kot 700.000 obiskov starejših. Pomagali so skoraj 160.000 ljudem, starejšim od 69 let.

Program Starejši za starejše so razvile upokojene strokovnjakinje Slovenske filantropije in Zveze društev upokojencev Slovenije in poteka od leta 2004. Poteka pa tako, da strokovno usposobljeni prostovoljci obiščejo vse starejše od 69 let v svoji okolici, jih povprašajo o tem, kako živijo in skupaj z različnimi strokovnimi službami v lokalnem okolju pomagajo tistim starejšim, ki pomoč najbolj potrebujejo

V Bruslju je slovesna podelitev nagrade potekala v mesecu oktobru.

V program »Starejši za starejše« je vključena tudi Koroška regija. Zato so nagrado v Bruslju prejeli tudi vsi zaslužni prostovoljci naše regije. Zbrane, med katerimi so bili tudi  prostovoljci programa, ki jih je že 3.500, so nagovorili evropska poslanca Ivo Vajgl in dr. Igor Šoltes, ki sta program parlamentu predlagala za nagrado, predsednik ZDUS Janez Sušnik in nekdanja predsednica ZDUS dr. Mateja Kožuh Novak, ki je zaslužna za začetek in razvoj programa. Nagrado je predsedniku ZDUS  izročil vodja Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji, mag. Klemen Žumer.

 

Prireditve se je udeležila prostovoljka Društva upokojencev Ravne Majda Bavče, ki je tudi zelo aktivna prostovoljka v Občini Ravne na Koroškem. 

Oglejte si tudi