Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
4°C
JUTRI
22°C
6°C
Oceni objavo

Decembrske aktivnosti odločilnega pomena za časovnico zasaditve prve lopate!

Za prvo lopato na odseku hitre ceste med Velenjem in Slovenj Gradcem bo odločilno dogajanje v tem mesecu. Že v ponedeljek bo znano, ali se je v prvi fazi Darsovega razpisa za izvajalca gradbenih del, kateri od neizbranih izvajalcev pritožil. Teden dni kasneje, 16. decembra, pa bo Državni zbor dokončno odločal o usodi poroštva za 3. razvojno os.

Na Prevaljah se je v sredo, 4. decembra 2019, sestal koordinacijski odbor za spremljanje izgradnje 3. razvojne osi na Koroško. Ta je ugotovil, da je leto 2019 prelomnega pomena za izvedbo zadnjih aktivnosti za težko pričakovani začetek gradnje 3. razvojne osi. Že v ponedeljek, 9. decembra 2019, bo znano, ali je bila na prvo fazna odločitev DARS-a o podelitvi sposobnosti gradnje trem potencialnim izvajalcem gradbenih del, točke »Gaberke« na trasi Velenje-Slovenj Gradec, podana pritožba. V primeru, da ne, bo v kratkem sledila druga faza razpisa, v katerem bo odločilna cena. To dejstvo bo seveda vplivalo na časovnico dokončnega izbora izvajalca.

1. decembra 2019 se bo v Državnem zboru pričelo plenarno zasedanje, na katerem bodo poslanci v zadnjem, 3. branju, dokončno odločali o poroštvu za gradnjo 3. razvojne osi na Koroško. Spomnimo, da je sprejem poroštva nujen za zagotovitev stabilne finančne konstrukcije za pričetek gradnje odseka hitre ceste Velenje-Slovenj Gradec, kateri je že vse od leta 2013 umeščen v prostor. Iz dosedanje javne razprave ni razbrati, da bi ta odseka katerakoli politična skupina v parlamentu problematizirala, pogosto pa se poroštvo meša z odsekom Šentrupert-Velenje, ki pa ni predmet tega poroštvenega zakona. Zato v Mladinski iniciativi za 3. razvojno os pričakujemo širšo podporo poslancev predlogu tega zakona.

Ne glede na politično zlorabljanje teme 3. razvojne osi zaradi ozkih strankarskih in drugih škodljivih interesov, ki poskušajo projekt 3. razvojne osi že vnaprej obsoditi kot »netransparenten«, čeprav se ta še sploh ni začel graditi, pa aktivnosti DARS-a tudi na odseku Šentrupert-Velenje nemoteno potekajo. Stroka svoje delo opravlja dobro in spodobilo bi se, da bi se tako obnašala tudi (nekatera) politika. Kot je danes poročal DARS, je na odseku Šentrupert-Velenje pravnomočno odkupljenih že 29 od 48 objektov, ki so predvideni za rušenje. Na odseku Velenje-Slovenj Gradec pa je država pridobila v last že 47% zemljišč na trasi hitre ceste.

Nekaj več zapletov je v postopku priprave državnega prostorskega načrta za 3. razvojno os na odsekih Slovenj Gradec-Dravograd in Dravograd-Holmec. Nujno bo okrepiti aktivno sodelovanje koroških občin s pristojnimi službami DARS-a in države. Hkrati pa v Mladinski iniciativi pričakujemo, da bodo službe v sestavu Ministrstva za okolje in prostor proaktivno in strokovno sodelovale, saj se po informacijah, ki jih je podalo ministrstvo, odzivajo arogantno in počasi. Zato je nujen sestanek pri Ministru za okolje in prostor Simonu Zajcu. Za umeščanje v prostor je so na voljo tudi evropska sredstva iz naslova razvoja regij, katerih črpanje pa je ogroženo zaradi slabega odziva Direkcije za vode in Agencije Republike Slovenije za okolje.

Aljaž Verhovnik

koordinator

Mladinske iniciative za 3. razvojno os 

 

Oglejte si tudi