Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SRE.
13°C
4°C
Oceni objavo

Žalna slovesnost - komemoracija ob dnevu spomina na mrtve

Ob dnevu spomina na mrtve je na pokopališču Barbara potekala žalna slovesnost. Komemorativno slovesnost ob Dnevu mrtvih pri Barbari izmenjaje organizirata občini Ravne na Koroškem in Prevalje. Današnjo komemoracijo je  pripravila občina Ravne.

''Na pokopališče Barbara nas pripelje spomin na naše mrtve prednike. Vsak od nas ima tukaj, pa tudi na pokopališčih drugje, vrsto svojih prednikov, znancev in prijateljev. Vsi ti živijo v nas in naš odnos do njih je del tega, čemur pravimo večno življenje. Mrtvi živijo v nas in našem spominu.''

»Vsak od nas se spominja svojih pokojnih, tako se tudi naša skupnost spominja vseh, ki so v svojem življenju posebej prispevali k družbenem razvoju ali utemeljitvi naše družbe. Posebej velja spomin tistim, ki so s svojim življenjem utemeljevali stebre naše družbe. V zadnjih sto in več letih je bilo usodnih trenutkov za našo družbo kar nekaj in vsi so bili pospremljeni tudi z žrtvami. Več kot sto let poteka od prve svetovne vojne, ki se ni niti dobro končala, ko so se začeli boji za severno slovensko mejo. Po dvajsetih letih miru se je v Evropi začela druga svetovna vojna in tudi osamosvojitev Slovenije ni bila brez žrtev. Vsem tem žrtvam se danes klanjamo kot družba in v spoštovanju do njih,« je  spregovoril župan Občine Ravne na Koroškem, dr. Tomaž Rožen.

Na koncu slovesnosti je župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen v spremstvu župana Občine Prevalje dr. Matica Tasiča, skupaj z Maksimilijanom Večkom, predsednikom Združenja borcev za vrednote NOB, Občinske organizacije Ravne na Koroškem in Mirkom Rozmanom, predsednik ZB za vrednote NOB Prevalje položil venec k spomeniku padlim za svobodo.

Program so sooblikovali: Pihalni orkester železarjev Ravne, ki je zaigral žalni koračnici ter uvodno žalostinko. Prešernovo pesem Memento mori je recitiral Žiga Kristjan Žigon, ki je poskrbel tudi za vezni tekst. Prisluhnili smo še recitaciji Karla Destovnika Kajuha Kje si, mati.

Ob  dnevu mrtvih smo obudili spomin z dobro mislijo tudi na vse sorodnike.

MEMENTO MORI

Dolgost življenja našega je kratka.
Kaj znancov je zasula že lopata!
Odprte noč in dan so groba vrata;
al dneva ne pove nobena pratka.

Pred smrtjo ne obvarje koža gladka,
od nje nas ne odkupjo kupi zláta,
ne odpodí od nas življenja tata
veselja hrup, ne pevcov pesem sladka.

Naj zmisli, kdor slepoto ljubi svéta,
in od veselja do veselja leta,
de smrtna žetev vsak dan bolj dozóri.

Znabiti, de kdor zdéj vesel prepeva,
v mrtvaškem prti nam pred koncam dneva
molčé trobental bo:''Memento mori!''

(France Prešeren)

Oglejte si tudi