Logo MojaObčina.si
DANES
5°C
-2°C
JUTRI
4°C
-6°C
Oceni objavo

Tudi na Občini Ravne izjemna in ganljiva karikatura Cirila Horjaka

Ravenčan Ciril Horjak, ki se uvršča med najbolj prepoznavne avtorje slovenske karikature in stripovske umetnosti, je sredi avgusta presenetil z vrhunsko ilustracijo dečka s solzicami, za prilogo častnika Večer, ki jo je osebno, s sporočilom, da v Črni na Koroškem v nesreči niso sami, izročil tamkajšnji županji mag. Romani Lesjak.

18. septembra se je spoštovani in srčni umetnik, s karikaturo v dar Občini Ravne na Koroškem, oglasil tudi na naši občini.

Letošnje leto smo ob 130-letnici rojstva Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca, posvetili našemu izjemnemu literatu. Žal pa so prav v dneh, ko bi Prežih slavil (10. avgusta), Ravne na Koroškem doživljale svoje najtežje čase po usodnih katastrofalnih poplavah.

V avgustovskih dneh, ko se je Ciril Horjak, znan tudi z umetniškim imenom dr. Horowitz, odpravljal na dopust, ga je zadela vest o katastrofi, ki je ohromila njegovo ljubo Koroško. Kot znan 'dobrodelnež' ni okleval, ampak hitel pomagati – sprva z opremo, agregati, črpalkami, orodjem, … nato pa je tudi sam priskočil na pomoč z delom.

Natanko na dan rojstva Prežihovega Voranca (10. 8. 1893) je nastala karikatura, ki jo je skupaj s tiskano izdajo svežega častnika Večer avtor najprej odnesel osebno razdeliti po Črni, kjer so ga sprejeli toplo in čustveno.

Izjemno veseli njegove geste in da je vedno z nami, da lahko brezpogojno računamo na njegovo pomoč – mu na čelu z županom Občine Ravne na Koroškem dr. Tomažem Roženom kličemo skromno HVALA IZ SRCA!

Karikaturo je ob županovi nujni zadržanosti prevzela direktorica občinske uprave, mag. Vlasta Kupljen.

Oglejte si tudi